EUR: 313,03 Ft
CHF: 267,60 Ft
2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Külföld

Idén több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg az oroszok

Ebben az évben több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszország biztonsági szolgálatai – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában.

Putyin az orosz biztonsági szervek napja alkalmából beszélt erről, amely az idén egyúttal a cseka megalapításának 100. évfordulója is. A VCSK vagy cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.


A centenárium alkalmából a moszkvai Lubjankán ellenzéki tüntetést rendeztek, amelynek részvevői kifogásolták a cseka és a jelenlegi orosz biztonsági szolgálatok közötti jogfolytonosságot. A rendőrök őrizetbe vették Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját, aki egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott, valamint két fotóst és a Dozsgy ellenzéki online tévécsatorna kétfős forgatócsoportját.

Vlagyimir Putyin a hivatalos ünnepi megemlékezésen egyebek között hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan határozottan fog fellépni a nemzetközi terrorizmus gócai ellen, ahogy azt Szíriában tette. Arra figyelmeztetett, hogy a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban, ezért, mint mondta, a felderítésnek és az elhárításnak mindent el kell követnie az ország politikai és társadalmi életébe történő idegen beavatkozás ellen.


A belügyi dolgozók napját Borisz Jelcin elnök rendelkezése alapján 1995 óta ünneplik meg december 20-án. Korábban, a Szovjetunióban ezen a napon a cseka megalakításáról emlékeztek meg nem hivatalos formában.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszijaszkaja Gazeta című kormánylapnak elmondta, hogy 1933 és 1939 között az állambiztonsági szervek 22 618 alkalmazottja esett a sztálini üldöztetések áldozatául.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lövöldözés Rio de Janeiróban

  Hatalmas lövöldözés Rio de Janeiróban

  Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek szombaton a rendőrséggel kialakult lövöldözésben Brazília legnagyobb nyomornegyedében, a Rio de Janeiróban található Rocinha favelában, miközben a hadsereg mintegy két hónapja átvette a város biztonsági erői feletti ellenőrzést.

 • Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben – állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

 • Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie, az Én Tonya Oscar-jelölt színésznője tízrészes Shakespeare-filmsorozaton dolgozik. Az ausztrál produkció női filmes alkotókkal, női szempontból, kortárs környezetbe helyezve adaptálja Shakespeare ismert drámáit – ismertette a deadline.