2019. január 18., péntek
Piroska

Sport

Igazi közönségsiker volt az ökölvívó magyar bajnokság

Hat új bajnokot avattak és igazi közönségsikert arattak a Madárfészek Ökölvívó Akadémián rendezett a 94. Papp László ökölvívó országos bajnokságon, a Magyar Ökölvívás napján! Idén végül hat  új magyar bajnokot avatott a sportág.

A döntők órájának közeledtével képtelenség volt parkolót találni a Madárfészek Akadémia körül, csak úgy özönlöttek a szurkolók. Egyes hírek szerint már nem is jutott belépő  a későn érkezetteknek. Telt ház, forró hangulat fogadta az OB negyedik napjára is állva maradtakat. A szervezők külsőségeiben is méltó keretet adtak a versenynek, énekkel, fényjátékkal, videofallal és minden XXI. századi kellékkel.


A 94. Papp László felnőtt férfi országos ökölvívó bajnokságon 16 klubból kerültek ki a döntősök. A legtöbb a Vasas-Süllőstől, négy, míg a DVSC-től kettő.

És akkor a döntőkről!


49 kiló: SZABÓ Erik (Kőbánya) – UNGVÁRI István (Harangi Imre SE)

A visszatért a hajdúsámsoni Ungvári István, a 2008-as liverpooli Eb-bronzérmese, akinek az  ütőereje továbbra is tekintélyt parancsoló a magyar  mezőnyben  rutinból igyekezett megoldani a feladatát, egy felesleges mozdulatot nem tett.  Kevés volt a folyamatos bunyó, több a szabálytalan fogás. Szabó ritkán érte el Ungvárit, míg nem a harmadik menetben Szabó gyomron megfogta az ötszörös bajnokot, aki utólag elmondta, hogy a veséjét érte az ütés, ami után megadta magát, jelezte edzőinek, hogy repítsék a törölközőt. Ungvári elfáradt, kondícióban lemaradt. Szabó Erik most először magyar bajnok.  A 26 éves kőbányai bokszoló 10 éve foglalkozik a sportággal, példaképe a bajnokság névadója, Papp László.

52 kiló: SZAKA István (FTC) – VIRBÁN Martin (UTE)

Fradi-Újpest rangadóra került sor Szaka és Virbán Martin között, aki szeretett volna a Virbán családnak aranyat, ha már Gábor testvérének nem sikerült beverekednie magát az 56 kilós döntőbe. Szaka pedig szerette volna megvédeni bajnoki címét.
A légsúlyúak között a  két 19 éves tehetség újabb nagy összecsapásra készült, örök ellenfelek, serdülő koruk óta találkoznak, ennek megfelelően nagyon ismerik egymást. Virbán idén többször is legyőzte Szakát magyar versenyeken, utolsó alkalommal a Széchenyi emlékversenyen, ennek megfelelően ismét parázs csata folyt köztük.  Az első menetben Szaka szinte nem is töltött, csak ütött, de Virbán levédte a rohamokat. A második menetben csökkent a lendület, inkább “belepihentek” a meccsbe, egálban voltak. A harmadik menetben élénkült az összecsapás és Szaka emlékezetesebbet nyújtott, és végül a nap egyetlen 3-2 arányú pontozásával elkönyvelhette újabb magyar bajnoki aranyát.  Szaka 1998. október 3-án született, nevelő edzője Lantos Gyula, edzője Ács József, hobbyja a póker.

56 kiló: CSÓKA Nándor (MMF) –  TAR Sándor (Tatabánya)

Csóka-Tar döntő, az egyik leginkább várt összecsapás volt. Csóka tavaly még az egy súlycsoporttal lejjebb, Tar pedig ebben a súlycsoportban vesztette el a fináléját. Tudták, az egyik ismét  arany nélkül marad. Csóka 2015-ben volt OB aranyérmes, még az 52 kilóban. Csóka Nándor két évvel ezelőtt Eb-bronzérmet szerzett Szamokovban, és szerepelhetett a dohai világbajnokságon is. A 21 éves ökölvívó azóta egy súllyal feljebb lépett, és a negyeddöntőig jutott az idei U22-es Európa-bajnokságon. A 2014-ben ifjúsági Eb-bronzérmes tatabányai Tar Sándor  hosszas kihagyást követően tért vissza.
A meccsen Tar ezúttal higgadt maradt, kevesebbet ütött a tőle megszokotthoz képest, de tisztább ütései voltak.  Csóka nem tudta megállítani Tar folyamatos előretöréseit. A tatabányai fiú 4-1-re nyert. Tar Sándor 1997. november 23-án született és 10 éve foglalkozik az ökölvívással.

60 kiló GÁLOS Roland (Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja) – KÖNNYŰ Richárd (Eger SI)

Két magyar bajnok mérkőzött az aranyéremért. Könnyű Richárd számára az volt a cél, hogy megvédje bajnoki elsőségét, Gálos számára az, hogy harmadszor is megszerezze. A 2013-ban ifjúsági Európa-bajnok bajai Gálos Roland 2014-ben és 2015-ben magyar bajnoki címet szerzett, de tavaly nem szerepelt a hazai eseményen. A 22 éves versenyző ellenfele az idén Bocskai-emlékversenyt nyert és az U22-es Európa-bajnokságon negyeddöntős Könnyű, aki kisebb kihagyást követően tér vissza. Az első menet elején Könnyű nagyon “bedurvult” és hatalmas sorozásban törtek ki a versenyzők, ami aztán a meccs végén megismétlődött. Gálos az adok-kapokban sem maradt alul, a két csúcspont közötti időben pedig azt bizonyította, hogy a mesterségbeli tudásban Könnyű fölé nőtt, így végül övé lett a bajnoki cím.  Gálos Roland 1995 május 26-án született. Edzője Gálos Tamás, hobbyja a kosárlabda, példaképe Pacquiao.

64 kiló: KOVÁCS Richárd (Nyíregyháza) – FODOR Milán (Vasas-Süllős)

A mérkőzés tétje: megismételhette tavalyi elsőségét Fodor Milán, Kovács Richárd pedig első aranyát nyerhette miután tavaly egy súllyal lejjebb lett ezüstérmes. A nyíregyházi Kovács idén robbant be a nemzetközi felnőtt mezőnybe, az U22-es és a felnőtt Európa-bajnokságon is egyaránt a legjobb nyolcig menetelt, a hamburgi világbajnokságon is két meccse volt. Az elején Kovács kezdett jobban, de a második menetben Fodor sokat tett azért, hogy ledolgozza a hátrányát. Nagy iramban zajlott a mindent eldöntő záró menet, s Kovács lendülete nem szűnt, bár Fodor is minden dicséretet megérdemel a remek meccsen nyújtott erőbeosztásáért, lankadatlan elszántságáért, harci kedvéért. Kovács 1997. november 9-én született Nyíregyházán, példaképe Roy Jones, hobbija a futás és a foci.

69 kiló: KOZÁK László (Vasas-Süllős) –  HANKÓ Kálmán (KSI)

Új bajnokot avatott a kategória, az utóbbi két évben Bacskai-Vadász döntő zajlott, de most egyikük neve sem szerepelt az indulók közt. A Vasas-Süllős 19 éves ifjúsági magyar bajnoka, az idei Széchenyi emlékverseny győztese, Kozák László tavaly az ifjúsági világbajnokságon ötödik helyezést szerzett és az első felnőtt országos bajnoki címére hajtott. Ifjúsági versenyein az egyik legnagyobb ellenfele a KSI versenyzője, Hankó Kálmán volt, aki Kozákéval azonos céllal várta a döntőt egy évvel idősebb ellenfelével szemben. Kozák a döntőben sokkal többet mutatott, mint az elődöntőben.  Időnként nem csak a boksszal foglalkoztak a felek, volt a nyelvöltéstől a meccs közbeni nevetgélésig több minden.  Mintha a pörgős harmadik menetre tartalékoltak volna, akkor viszont mindent beleadtak, egyikükben sem maradhatott sok energia.  Az új bajnok, Kozák László 1998 február 5-én született, 2009 óta bokszol, hobbija a póker és a kaszinó.

75 kiló: HARCSA Zoltán (Vasas-Süllős) – HEGYI Barnabás (Vasas-Süllős)

A 75 kilósok döntője az idei OB századik mérkőzése volt. Az egyetlen súlycsoport, ahol azonos klub adta a döntősöket. 2015-ben a hévízi bajnoki döntőben mérkőztek egymás ellen,  akkor Harcsa győzött Hegyi ellen. Most ha valaki kiment a büfébe és nem ért vissza a meccs kezdetére, akkor lemaradt a nap egyetlen KO-járól, hiszen Harcsa 40 másodperc elteltével kiütési ponton találta el Hegyit, akit a bal horog leterített. A 25 éves Harcsa Zoltán jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar bokszoló, aki 2011 óta négy világbajnokságon és két olimpián is szerepelhetett. Az idei harkovi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Harcsa ötödik magyar bajnoki címét szerezte!

81 kiló: MÓNA Imre (DVSC) –  LUKÁCSY Bence (PVSK)

A tíz évvel ezelőtt kadett Európa-bajnok debreceni Móna Imre a tavalyi győztes Tallósi legyőzésével  tért vissza a ringbe. A korábbi magyar bajnok (2009, 75 kg) Móna több mint 10 kilót fogyott a versenyre, nyolc év után diadalmasan tért vissza!  Érdekes meccset hozott az egy  fejjel magasabb és a hat évvel idősebb öklöző csatája. A második menetre Móna feljött, jobbal többször megütötte ellenfelét, de Lukácsy jól tartotta az állásait. A harmadik menetre nagyon meggyötörték egymást és végül Lukácsy  a tavalyi ezüstjét aranyra cserélhette.  A pécsi fiú 1997 ápr. 21-én született. Nevelő edzője Alvics Gyula.  Példaképe Muhammad Ali.

91 kiló: HÁMORI Ádám (FitBox Kőszeg) –  NAGY Bence (DVSC)

A 2016. évi döntők közül ebben az egyben nem változtak a szereplők. A 2011-ben junior Európa-bajnok, 2013-ban ifjúsági Eb-ezüstérmes kőszegi Hámori Ádám az idei harkovi Európa-bajnokságon a legjobb nyolcig jutott, és csupán az oroszok olimpiai bajnoka, Jevgenyij Tyiscsenko állította meg egy szoros mérkőzésen. A debreceni Nagy Bence az idei romániai Golden Belt tornán ezüstérmes volt, a Bocskai emlékversenyen bronzérmet szerzett. Sorrendben harmadszor jutott be a döntőbe, de eddig mindkétszer ezüstérmes volt. Nagy jóformán egy kézzel bokszolt, a jobb keze erősen bedagadt, de vállalta a mérkőzést (a döntő után került sor az orvosi vizsgálatra). ” Bence kajak srác, és így is nekiment a többszörös bajnoki címvédőnek” – írta a DVSC honlapja, mely el volt ragadtatva öklözőjétől. Igaz, a hősiessége valóban példát adhat. Hámori kezdett sokkal jobban, de aztán fordulni látszott a meccs. Hámori sokat ütött, de főleg a fedezéket érte el, Nagy pedig többször is pontosan talált.   A döntés értelmében Hámori a magyar férfi bajnokságok történetének 950. bajnoki címét mondhatja a magáénak! Hámori 1995. jan. 31-én született Szombathelyen, 2009 óta bokszol. Hobbyja a kerékpározás és fiatal kora ellenére most már ötszörös magyar bajnok!

+91 kiló: VINCZE István (Szolnok) – BERKI Károly (Hranek Boksz Club)

Új bajnokot avat a kategória, tavaly Bernáth és Urbán viaskodtak az elsőségért, de  de most egyikük neve sem szerepelt az indulók közt. A Hranek Box Club 20 éves tehetsége, Berki Károly Budapest-bajnokságot nyert idén, és szerepelt nemzetközi eseményeken is, a szolnoki ifjúsági magyar bajnok Vincze István  18 éves.  A két fiatalember csatájában Berki valamivel jobb volt és élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte. Berki 1997 április 18-án született Budapesten, 2009 óta öklöz. Hobbyja a testépítés, példaképe Badari Tibor.

Kapcsolódó Cikkek