2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Székesfehérvár

Indulhat a munka Pakson

A Paksra tervezett új atomerőművi blokkokról, a Paks II.-ről tartott előadást Székesfehérváron Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora.

A szakember az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására jött el a városba – előadása iránt nagy volt az érdeklődés, ami érthető is, hiszen a létesítmény Fejér déli határa mellett lesz, s több megyei település is a védelmi zónába tartozik.


Az Európai Bizottság jóváhagyása után hamarosan elkezdődhet a munka Fotó: K. Mátyás Bertalan

A Paksi Atomerőmű ma 2000 megawatt termelőkapacitással rendelkezik, a ma működő blokkok azonban a 2030-as években leállnak. A növekvő energiaigény és a pótlás szükségessége miatt kell megépíteni a két új 3+ generációs blokkot – hangzott el. Aszódi Attila kiemelte: a Mavir előrejelzése szerint 2030-ig akár 7000 megawattnyi villamos áram is hiányozhat a magyar rendszerből, aminek pótlásáról gondoskodni kell. Magyarország Ausztriával ellentétben nem támaszkodhat a vízenergiára, így komoly szerep hárul a paksi blokkokra a klímavédelemben. Paks II. körülbelül 12,5 milliárd eurós beruházás, a megtérülés feltételei biztosítottak, csak az építkezésen körülbelül hétezer ember dolgozik majd. Az Európai Bizottság jóváhagyása után hamarosan elkezdődhet a munka. Az új blokkok 2026-2027-ben kezdhetik meg a termelést.

2018-ban várhatóan 15 nagy tendert ír ki a Roszatom vezette orosz konszern, összesen mintegy kétmilliárd euró értékben, többek között berendezések szállítására és építési munkákra. Ezek nyílt pályázatok lesznek, amelyek megfelelnek az Európai Unió törvényeinek. Az Európai Bizottság 2017. március 6-án meghozott, részleteiben 2017. október 6-án publikált döntése alátámasztja, hogy a kapacitásfenntartási projekt Magyarország számára egy energiapolitikai szempontból stratégiai fontosságú beruházás, amely nyereséget is termel majd, ugyanakkor – többek között – előírja, hogy Paks II. funkcionálisan és jogilag is legyen független a paksi atomerőmű üzemeltetőjétől. Bár ez az MVM Csoportból történő 2014. évi kiválással megvalósult, fontos, hogy az elkülönülés a cég nevében is egyértelműen tükröződjön. Ennek megfelelően most már Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításáért felelős projekttársaság. A szükséges lépések megtétele után megtörténhet az első fővállalkozói számlák kifizetése, aminek 80 százalékát az orosz államközi hitelből, 20 százalékát pedig hazai költségvetési forrásból fedezik. Ezzel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, hogy a hitel lehívására rövidesen sor kerül, a tervezési munkákért járó kifizetések elindításával párhuzamosan pedig megemelik a Paks II. Zrt. alaptőkéjét.


Kapcsolódó Cikkek