EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,74 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

IRekordszámú migráns érkezett novemberben Spanyolországba

Rekordszámú, 3900 illegális bevándorló érkezett novemberben Spanyolországba – közölte hétfőn az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex), megjegyezve, hogy a feljegyzések 2009-es kezdete óta nem regisztráltak még ennyi migránst egyetlen hónapban.

A Frontex kiemelte: ez a szám háromszorosa annak, amit tavaly ugyanebben a hónapban regisztráltak. Az illegális bevándorlók több mint fele marokkói és algériai állampolgár, míg a többiek nagy része nyugat-afrikai származású.


Az év eleje óta a 21 ezret is meghaladta a Spanyolországba érkezett migránsok száma, ami 2016-hoz képest 140 százalékos növekedést jelent. Mindemellett az Ibériai-félszigetre érkezők száma novemberben meghaladta a Görögországot elérők számát is, ahová 3700 menekült és migráns érkezett.

A Frontex szerint Olaszország marad továbbra is az Európa felé tartó bevándorlók fő belépési pontja. Az idén eddig 116 400 migráns érkezett, csak novemberben 5300.


2017 eleje óta összesen 186 500 illegális bevándorló érte el Európa partjait, vagyis a tavalyi év azonos időszakához képest 62 százalékkal kevesebben. A csökkenés összefüggésben áll az Olaszország által a líbiai parti őrségnek nyújtott segítséggel, amellyel a tengeren elfogják a migránsokat és visszaszállítják őket az észak-afrikai állam területére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a nap folyamán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fogadjon be 1300, különösen veszélyeztetett menekültet Líbiából. A felnőtt kíséret nélküli gyermekeket, egyedülálló anyákat, komoly egészségügyi gondokkal küszködő embereket és kínzások áldozatait átmenetileg Nigerben helyezik el, s innen telepítenék szét az őket befogadó államokba.

“Ez egy kétségbeesett felhívás a szolidaritásra és a emberiességre” – hangsúlyozta Volker Türk, a világszervezet menekültügyi főbiztosának egyik helyettese. “Minél előbb ki kell vinnünk a különösen veszélyeztetett menekülteket Líbiából” – tette hozzá.

Több ezer illegális bevándorló vált embercsempészek és kereskedők áldozatává a káoszba süllyedt észak-afrikai államban. A világszervezet értesülései szerint a migránsok embertelen körülmények között kénytelenek élni a líbiai menekülttáborokban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön közölte, hogy az idén mintegy 15 ezer migránst telepített haza 24 származási országba Líbiából.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia a 300 kilométerre fekvő Olaszországba igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. Az IOM legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Rendszeresen írtak jelentéseket a  Soros-alapítvány vezetői Soros Györgynek a migrációs nyomás növekedésével. A migránsok számán és összetételén túl arról is beszámoltak, hogy miként tálalják ezt a közvélemény elé.

  • Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Az amerikai elnök, Donald Trump óriási hamburger party-t rendezett a Fehér Házban. Az elnök nem furcsa hóbortjának köszönhetően szolgált fel a patinás környezetben többféle gyorséttermi fogást, hanem a több mint három hete tartó részleges kormányzati leállás miatt – a Fehér Ház személyzetének többsége szabadságon van– volt kénytelen ezzel fogadni az amerikai főiskolai futball-bajnokság győztes csapatát.