2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Isztambulban szigorítják a biztonsági intézkedéseket szilveszter éjjelre

Isztambulban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket szilveszter éjjelre, december 31-én este a biztonsági erők több mint 40 ezer tagját mozgósítják a Boszporusz partján fekvő metropoliszban, hogy a török állampolgárok “békében és biztonságban” üdvözölhessék az új évet – jelentette be csütörtökön Vasip Sahin, az isztambuli kormányzó.

Ugyanakkor a hatóságok arra számítanak, hogy az idén nem lesznek nagy szilveszteri ünnepségek. A Beyoglu, a Besiktas és a Sisli közkedvelt isztambuli szórakozó negyedek biztonsági okokból megtiltották a köztereken az ilyen jellegű rendezvényeket. A központi fekvésű Taksim téren sem engedélyezik az újévi mulatságok megtartását.


Sahin kiemelte, hogy a magánrendezvények szervezőit arra utasították, hogy erősítsék meg saját biztonsági intézkedéseiket.

A szigorítások hátterében az áll, hogy az előző szilveszteréjszaka egy merénylő sorozatlövő fegyverével 39 embert ölt meg, 59-et megsebesített a város Reina nevű klubjában. Két héttel később őrizetbe vették a 34 éves, üzbég származású Abdulkadir Masharipovot, aki a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet nevében hajtotta végre.


Az elmúlt napokban az Iszlám Állam 38 feltételezett tagját vették őrizetbe az Isztambulhoz közeli Bursa városában. A Dogan török hírügynökség hét elfogott személyről tud Isztambulban, a délkeleti fekvésű Gaziantep városában pedig 17 gyanúsítottról.

A török hatóságok szinte minden héten jelentéseket tesznek közzé dzsihadista sejtek felszámolásáról, ennek ellenére a terrorfenyegetettség továbbra is magas Törökországban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek