2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Sport

Itthon is sztárok lesznek a Liu fivérek

Kínában és Dél-Koreában filmcsillagokhoz hasonló népszerűségben fürdenek a Liu testvérek. Igaz, ha a két rövid pályás gyorskorcsolyázó arannyal tér haza a téli olimpiáról, akkor itthon is igazi sztárokként ünneplik majd őket.

Kelet-Ázsiában valóságos rajongótáboruk van, vannak, akik szinte csak miattuk mennek ki a jégcsarnokba. Kínában érthető a rajongás, hiszen édesapjuk révén oda – is – tartoznak, de Dél-Koreában egyenesen megőrülnek értük.


– Hiába, szerethető figurák vagyunk – tréfálkozott a 19 éves, ifjabb Liu fivér, Ádó. – Egyszer felmerészkedtem a lelátóra, aztán alig tudtam lejönni, mindenki velem akart szelfizni, autogramért ostromoltak. A reptéren pedig  felismertek a biztonsági őrök, ők is aláírást kértek tőlünk. Csak akkor nem szurkolnak nekünk, ha koreai az ellenfél.

Itthon egyelőre nem kell tartaniuk efféle „atrocitásoktól”, de ha arany-, vagy bármilyen színű éremmel térnek haza  a phjongcshangi téli játékokról, akkor alighanem nálunk is sztárok lesznek. Annál is inkább, mert az ő sikereiknek köszönhető a sportág egyre növekvő hazai népszerűsége.


– Az aranyat előre nem garantálhatjuk, de az biztos, hogy mindent megteszünk a siker érdekében, és külön öröm, hogy talán a szüleink is a helyszínen szurkolhatnak nekünk. Egy biztos, mindketten új tetoválással lepjük meg magunkat az olimpia után – fejezte be a beszélgetést a 22 éves Liu Shaolin Sándor.

Csak hat érmet nyertünk télen

Eddig hat magyar érem – 2 ezüst és 4 bronz – született a téli játékokon, legutóbb 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncos pár nyert ezüstöt. A Liu fivéreket pedig, ha nem is minden távon, de az abszolút esélyesek között emlegetik a szakemberek.

Kapcsolódó Cikkek