2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Kamuszerződést kötött Simicskáékkal a Jobbik

Színlelt, adásvételinek álcázott bérleti szerződéssel adta át plakáthelyeit a Jobbiknak Simicska Lajos oligarcha-nagybirtokos – állítja szakértői véleményre alapozva a Magyar Idők. Olyannyira igaz lehet a szakvélemény, hogy a Jobbik máris visszapasszolta a plakáthelyeket Simicska cégének. Persze a részletekről titkolózik a radikálisból cukiba átfordult szélsőjobbos párt.

Az adásvételi szerződésnek álcázott bérleti szerződés célja a Magyar Idők szerint éppen az lehetett, hogy kijátssza a településkép-védelmi törvény rendelkezéseit, amely szerint politikai párt nem kaphat a listaártól irreálisan eltérő áron hirdetési felületet. A Pesti Srácok hasábjain nyilvánosságra hozott szerződés értelmében Vonáék 2017. szeptember 19-én 978 óriásplakáthelyet vásároltak meg Simicska Lajos két cégétől, úgy, hogy a vételárból alig több mint 26 milliót kellett kifizetniük, a további 98 milliót ráértek volna 2018. május 31-ig kifizetni – vagyis a választások után.


Azon túl, hogy ez az összeg még bérleti díjnak is rettentően kevés, azóta már azt is bejelentette a cukipárt, hogy  visszaadták a plakáthelyeket Simicskának. Ez viszont alátámasztja a Magyar Idők szakértőjének magyarázatát, miszerint a dokumentumba eleve beépítettek olyan garanciákat, amelyek alapján az színlelt szerződésnek minősíthető, vagyis a polgári törvénykönyv rendelkezései szerint semmisnek tekinthető.

Ugyanakkor Mirkóczki Ádám – sajátosan, Jobbik-módra – igyekezett cáfolni a vételárat, mondván: a nyilvánosságra került összeg csak a tartószerkezetek ára, az azoknak helyet adó földterület, valamint a karbantartás díját másik szerződés tartalmazza. A párt szóvivője, nem nagy meglepetésre, a további dokumentumok részleteinek ismertetésétől „üzleti titokra” hivatkozva elzárkózott. Ugyanilyen üzleti titokra hivatkoztak a jobbikosok akkor is, amikor a sajtó annak a bérleti szerződésnek a részleteiről érdeklődött, amelyekről később az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította: a piaci ártól irreálisan eltérő feltételekkel születtek, ezért a Jobbikot 331 millió forintnyi kampánytámogatás visszafizetésére kötelezte.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól teljesített a hazai ipar

  Jól teljesített a hazai ipar

  Jól teljesített a hazai ipar, bár az ágazaton belül megfigyelhető kisebb arányváltozás – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.

 • Benkő: a magyar gazdaság erősödésével a honvédelemre is több pénz jutott

  Benkő: a magyar gazdaság erősödésével a honvédelemre is több pénz jutott

  Az elmúlt években a magyar gazdaság erősödésével a honvédelemre is több pénz jutott – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az MTI-nek adott interjújában. Benkő Tibor elmondta, a szervezeti átalakítás után miniszterként irányítja a Magyar Honvédség Parancsnokságát, a vezetés a parancsnok feladata; a honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak.

 • Ahmed H. ügye egy szimbólum, felfedi a bevándorlást támogató hálózat működését

  Ahmed H. ügye egy szimbólum, felfedi a bevándorlást támogató hálózat működését

  Ahmed H. nem csupán egy erőszakos bevándorló, ügye ugyanis rámutat arra, hogy a külföldről, jellemzően Soros György által finanszírozott aktivista csoportok nem csak behozzák a bevándorlókat, majd támogatják őket, amikor bűncselekményt követnek el, de még abban is segítenek, hogy pénzt keressenek az adófizetők kárára – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.