2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Szombathely

Karácsony szombathelyi módra

Ahány ház, annyi szokás – Ki hogyan készül az ünnepekre?

Bánhegyi Andrienn – kötélugró


– Az ünnepi időszak egy részét Franciaországban töltöm, szilveszterkor pedig Sárváron leszek. Ez a néhány hét a szórakoztatóiparban is erős, sok felkérés érkezik. Az elmúlt években dolgoztam karácsonykor, Kata sem volt mindig itthon, most szeretnénk, ha családi körben telnének az ünnepek. Szenteste közösen díszítjük fel a fenyőfát, majd együtt vacsorázunk. A halászlevet annyira nem kedveljük, általában pulyka, rizs, saláta és sütemény az ünnepi menü. Az ajándékozásnál fontosabb, hogy összejöjjön a család és együtt töltsük az időt. Természetesen a sport sem marad ki: volt, hogy síeltünk, ha olyan az idő, korcsolyázunk. Idén is biztosan lesz majd közös kirándulás.

Fotó:facebook

Hartai Petra – színész, Weöres Sándor Színház


– Családi körben töltöm az ünnepeket, már megvan a jól bevált rendszerünk. Öcsém és köztem nyolc év a korkülönbség, miatta sokáig éjszaka, titokban díszítettük a karácsonyfát. Most már ő is 16 éves, de ez a szokás megmaradt, csak épp közösen díszítünk. Reggel pedig mindenki úgy csinál, mintha meglepődne. Nővérem kisfia kedvéért azért lehet titkolózni kicsit, amit nagyon élvezek. Mióta megszülettem, a szentesti menü ugyanaz: fácánleves, őz áfonyamártással és burgonyafánkkal, ami soha sem sikerül, így krumplipüré lesz belőle. Nagy a család, ilyenkor együtt vagyunk, társasozunk, vitatkozunk, ahogy mindig. 25-én és 26-án a két nagymamánál leszünk, 27-én pedig már vár a munka, tele pocakkal jövök vissza Szombathelyre, és belevetem magam a színházba.

Fotó: Mészáros Zsolt – wssz.hu

 

Kirchknopf Gergő – énekes, Ocho Macho

– Az idei karácsony különleges lesz számunkra, szenteste után hármasban elutazunk Magyarország egyik legszebb helyére. Aktív pihenést tervezünk, kirándulunk, kikapcsoljuk a telefonokat, egymásra figyelünk pár napig, feltöltjük a családi szeretettankunkat. A szentestét itthon töltjük, ez azért is fontos, hogy az ötéves kislányunknak, Lolának szép emléke legyen róla. A Jézuska hozza a díszített fát, és együtt vacsorázunk meghitten, nyugalomban. Nálunk nincsenek nagy zabálások, de egy jó húsleves mindig van, azt ki nem hagynám. Idén az együtt töltött három nap lesz az egymásnak szánt ajándék a feleségemmel, csak apróbb meglepetésekkel készülünk, és a kislányunk vágyainak próbálunk megfelelni. A szilveszter zenével telik Sopronban, december 30-án pedig hazaérkezik a zenekar, és a rendhagyó Illegál Fesztiválon koncertezünk.

Fotó:facebook

 

Nagy Jonathan – illuzionista

– Decemberben harminc fellépésünk van, ami megnehezíti a karácsonyi készülődést, de az előadásainkba is próbálunk egy kis ünnepi hangulatot csempészni. Igyekszem előre megvenni az ajándékokat, hogy ne a tömegben kelljen vásárolni, és van egy barátom, aki nagyon kreatív a csomagolásban, erre őt szoktam megkérni. Amikor kicsi voltam, én voltam a középpontban, most unokatesóm az, aki még hisz a Jézuskában, miatta van egy kis titokzatosság az ünnepben. Szeretem, hogy ilyenkor összejön a család, és vannak közös élményeink, amelyekre vissza lehet emlékezni. A menü általában halászlé, többféle főétel és sütemények, amiket nagyon szeretek. Barátnőm keszthelyi, az ő családjához is megyünk majd, ünnepek után pedig kezdődik a munka, szállodákban lépünk fel.

Fotó: jonimagic.hu

 

Gáspár Eszter – műsorvezető, Szombathelyi Televízió

– Imádon az ünnepi dekorációt, már hetekkel ezelőtt díszbe öltöztettem a lakásunkat. A karácsonyfát mi 23-án állítjuk fel, mert a másnap a sütés-főzés jegyében telik. Magam készítem az ünnepi menüt: pisztráng, marha és csirke is kerül majd a terített asztalra, valamint többféle sütivel is készülök. Az idén először szenteste nálunk gyűlik össze a család, majd apukámhoz és a testvéremékhez is ellátogatunk. Nagy ilyenkor a jövés-menés, de mi ezt szeretjük. Nem az ajándék a fontos, hanem hogy együtt lehet a család. Éppen ezért igyekszem mindenkinek valami saját készítésű meglepetést tenni a karácsonyfa alá. Jó ilyenkor kicsit elbújni a nyilvánosság elől, megpihenni és erőt gyűjteni. Január első péntekjén ismét várom a képernyők elé a Hétvége magazinműsor nézőit!

Fotó:GE

 

Puskás Tivadar – polgármester

– Az előző hetek csendes várakozással teltek. Az adventi koszorún minden hétvégén meggyújtottunk egy-egy gyertyát. Nagy öröm volt számomra, hogy a város adventi koszorúján az első gyertyát az unokáimmal együtt gyújthattam meg. A várakozás során igyekeztünk ellesni családtagjaink, barátaink titkos és kevésbé titkos kívánságait, ajándékokat készítettünk és vásároltunk. Nálunk évek óta a szentestét együtt tölti a család. Délután elmegyünk a gyerekekkel Jézuska-várásra. Ünneplőbe öltöztetjük testünket, lelkünket. Következik az ünnepi vacsora. Csengetést hallunk, megjön a Jézuska. Nekem nagypapaként az a legszebb ajándék, amikor a négy unokám arcán megjelenik az öröm, a megilletődöttség és a csodálat. Aztán az éjféli mise következik. Másnap a gyermekeink családostul meglátogatják a másik nagyszülőket. Karácsony másnapján Pinkamindszentre látogatunk, ahol a testvéremékkel, a rokonainkkal, a pinkamindszentiekkel együtt ünnepelünk. Áldott, békés boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Fotó: szombathely.hu

 

Hende Csaba – országgyűlési képviselő

– Az év végéhez közeledve érdemes számot vetni, összegezni az elmúlt 12 hónap történéseit. Büszkén és jó szívvel gondolok vissza a 2017-es esztendőre, mert Szombathely akkora fejlődésen ment keresztül, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A Haladás Sportkomplexum és fedett uszoda új részlegének megépítése összességében több mint 17 milliárd forintnyi állami támogatásból valósult meg úgy, hogy a vasi megyeszékhelynek egyetlen fillérjébe sem került. Emellett letettük a fedett jégcsarnok alapkövét, nagyszabású útfelújítási program indult, és a tervek szerint jövőre megkezdődik a Markusovszky Kórház sebészeti tömbjének felújítása is. Legalább ennyire fontos, hogy városunkban gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság, azaz aki dolgozni akar, az talál magának munkát. Többek között ennek is köszönhetően Szombathelyen egyre jobban élnek az emberek, a családok. Bízva abban, hogy ez a tendencia jövőre is folytatódik, kívánok  áldott karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt a Lokál Extra valamennyi kedves olvasójának!

Fotó: CSG

Kapcsolódó Cikkek