EUR: 320,78 Ft
CHF: 283,53 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Kettős mércét alkalmaz a Európai Bizottság Magyarországgal szemben

Kettős mércét alkalmaz Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben az Európai Bizottság a kötelező kvóta ügyében az Európai Bíróság előtt indítani tervezett eljárással – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter szombat reggel telefonon az MTI-nek, miután találkozott Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszterrel.

A miniszter közölte: a Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke által is működésképtelennek és hatástalannak minősített kvótarendszer bíróság előtti érvényesítése esetén Lengyelország és Magyarország Csehországgal együtt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza azt, hogy kettős mérce érvényesüljön Európában. A migránsok szétosztását célzó kvótahatározatot az európai uniós országok döntő többsége ugyanis nem hajtja végre, így a bizottság által bejelentett bírósági eljárás politikai támadásnak is tekinthető – tette hozzá.


A miniszter elmondta, hogy a lengyel igazságügyi miniszter tájékoztatást adott arról, hogy a lengyel parlament elfogadta azt a két jogszabályt, amelyek az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatosak. Az Andrzej Duda lengyel elnök által kezdeményezett jogszabályok elfogadása során mérlegelték a Velencei Bizottság megállapításait is, és a maguk részéről az igazságszolgáltatás reformját érintő kérdéseket lezártnak tekintik – fejtette ki.

A magyar igazságügyi miniszter részt vett a lengyelországi magyar kulturális évad pénteki záróünnepségén tartott koncerten, ahol beszédében kiemelte, a mintegy 80 lengyel városban tartott több mint 500 rendezvény célja az volt, hogy felkeltsék a magyar kultúra iránti érdeklődést.


Ugyanakkor a rendezvénysorozat iránti hatalmas érdeklődés bebizonyította, “a magyar-lengyel barátság ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos egén” – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Megemlékeztek a fővárosi gettó felszabadításáról

  Megemlékeztek a fővárosi gettó felszabadításáról

  Mi, magyarok nem felejthetünk, nem emelkedhetünk a múltunk sötét bűnei, rémtettei fölé; emlékezetünkben kell tartanunk és tudatosítanunk kell a jövő nemzedékét is, hogy egymást tisztelete, segítése és megértése mennyire fontos nemzetünk egységének fenntartásához, virágzásához – jelentette ki a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a budapesti gettó felszabadulásának 74.

 • Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

  Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

  Az óvoda a magyar oktatási rendszer egyik legjobban kifejlődött, legfontosabb eleme – vélekedett az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön, miután látogatást tett egy XVII.

 • Programcsomag indul fiataloknak a vidéki élet ösztönzésére

  Programcsomag indul fiataloknak a vidéki élet ösztönzésére

  Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezéssel programcsomagot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), amely 16 millió forintból valósul meg, többek között az Agrárminisztérium (AM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával – jelentették be a program szervezői csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • Stabil a kormánypártok támogatottsága

  Stabil a kormánypártok támogatottsága

  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.