EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Kiterjesztenék a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagság előnyeit

A Fidesz két parlamenti képviselője, Nyitrai Zsolt és Hadházy Sándor tövényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagság előnyeit a dolgozni kívánó öregségi nyugdíjasok és átmeneti bányászjáradékosok mellett a korhatár előtti ellátásban részesülők is élvezhessék.

Miért kedvező a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagságát érintő új rendelkezés egy korhatár előtti ellátásban részesülő személy részére? Azért, mert így élvezheti mindazokat az előnyöket, amelyek eddig csak az öregségi nyugdíjasokat és újabban az átmeneti bányászjáradékosokat illették meg. Az új javaslat alapján – ha elfogadja az Országgyűlés – a korhatár előtti ellátásban részesülő személy közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagságával létrejött jogviszony nem minősül munkaviszonynak, emellett a tevékenysége nem minősül keresőtevékenységnek sem, ha a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétele keletkezik (vagyis a személyes közreműködésének csak az a része minősülhet keresőtevékenységnek, amelynek ellenértékeként olyan díjazásban részesül, amit 15 százalékos szja terhel).


Mi számít adómentesnek?

Érdemes tisztáznunk, hogy adómentes a személyes közreműködés ellenértékeként élelmiszer, a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevétel, azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában juttatott bevétel nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát. Emellett adómentes továbbá a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet által a közösségi alapból az alapszabályában rögzítettek szerint az öregségi nyugdíjban részesülő tagjának vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel.

Az adómentes bevétel ráadásul nem minősül jövedelemnek sem. További kedvezmény, hogy a személyes közreműködés ellenértéke mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alól is (mind az adómentes bevétel, mind a 15 százalékos szja-val terhelt díjazás). Nem eredményez adófizetési kötelezettséget jelentő jogviszonyt és így nem eredményez adófizetési kötelezettséget sem a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet és korhatár előtti ellátásban részesülő tagja között fennálló jogviszony (vagyis adófizetési kötelezettség kizárólag a személyes közreműködés ellenértékeként juttatott pénzdíjazás alapján keletkezhet, az is csak a 15 százalékos szja-fizetési kötelezettség lehet, semmi más).

Dr.Farkas András


www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek