2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Könnyű édes karácsony

Karácsonykor előkerülnek a tradicionális sütemények, a nagyi receptje szerint készült bejgli és a mézeskalács. Aki  azonban nem akar sok időt a konyhában tölteni, annak ajánljuk az alábbi összeállítást.

Zserbógolyó


Hozzávalók: 150 g darált dió, 150 g darált háztartási keksz, 200 g aszalt sárgabarack, 10-15 dkg sárgabaracklekvár, rumaroma vagy barackpálinka, 10 dkg étcsoki, 1 ek. olaj, 2 marék durvára darált dió.

Elkészítés: az aszalt barackot megöntözzük a rumaromával (vagy esetleg rummal, pálinkával), lefedjük és másnapig hűtőben tartjuk. Másnap a barackról leöntjük az esetlegesen megmaradt levet, hozzáadunk 10 dkg lekvárt és szép simára dolgozzuk turmixszal vagy késes aprítóval. Egy edénybe öntjük a kekszet, a diót, hozzáadjuk a barackos-lekváros masszát és elkezdjük összedolgozni. Ha úgy látjuk, hogy nagyon száraz a massza, adhatunk hozzá még 1-2 ek. lekvárt. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal, majd a golyókat fogpiszkálóra szúrva először a csokiba mártjuk, a felesleget lecsepegtetjük, majd a dióba nyomjuk. A kész golyókat sütőpapírra tesszük és hagyjuk, amíg a csoki teljesen megdermed. Ha a csoki megkötött, könnyen le lehet majd szedni a sütőpapírról.


Egyszerű toffifee-csillag

Hozzávalók: 1 cs. leveles tészta, 1 doboz toffifee, 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés: a leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk és csillagformával kiszaggatjuk. A csillagok közepére helyezünk egy-egy toffifee-t és egy másik csillaggal betakarjuk, a széleit jól lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyömbéres zablinzer

Hozzávalók: 15 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg margarin, 5 dkg eritrit, frissen reszelt gyömbér ízlés szerint, 6 ek. lekvár.

Elkészítés: a zabpehelylisztet az eritrittel, a margarinnal és a gyömbérrel összedolgozzuk. Zacskóba tesszük a masszát és hűtőben legalább 1 órát állni hagyjuk, majd zablisztet szórunk a deszkára és kb. fél centiméter vékonyra nyújtjuk a tésztát. Tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük, ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bővül a MOL Limo-zóna

    Bővül a MOL Limo-zóna

    Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

  • Óvatosan az új évi absztinenciával!

    Óvatosan az új évi absztinenciával!

    A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

  • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

    5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

    Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.