EUR: 323,71 Ft
CHF: 277,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Közös V4-es adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország

Közös visegrádi humanitárius adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország – nyilatkozott az MTI tudósítójának Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Prágában, miután a témában megbeszélést folytatott az illetékes cseh kormányzati szervek, illetve civil szervezetek képviselőivel.

“Azt tapasztaltuk, hogy a cseh fél nyitott a tárgyalásokra, folytatni fogjuk az előkészületeket” – tette hozzá.


Az Emmi államtitkára elmondta: Magyarországon 2013 óta működik az összefogás a karitatív szervezetek között, amelyek eredményeképpen egy esetleges katasztrófa esetén részben közös adományvonalat és bankszámlát hoznak létre, amelyen keresztül segítséget lehet nyújtani a bajba jutottaknak. Az összegyűjtött támogatás elhelyezéséről a karitatív szervezetek döntenek.

“Ezt az adományvonal-rendszert, ami Magyarországon már nagyon jól és eredményesen működik, szeretnénk kiterjeszteni a visegrádi országokra. A cél az, hogy ha egy esetleges katasztrófa esetén a jövőben segíteni szeretnénk az adott országon, akkor erre a közös adományvonalon keresztül lehetőség lenne” – vázolta a javaslat lényegét Soltész Miklós.


Az államtitkár kifejtette, hogy a témában a közelmúltban már tárgyalásokat folytatott Pozsonyban is, ahol az elképzelés szintén kedvező fogadtatásban részesült. A jövőben Varsóba is ellátogat, hogy a lengyelekkel is megtárgyalja a javaslatot. “Ha a felek egyetértenek a magyar kezdeményezéssel, akkor az előkészítő tárgyalássorozat befejezése után politikai döntésre lesz szükség annak konkrét megvalósítására a visegrádi négyek keretében” – jegyezte meg az államtitkár.

Az MTI kérdésére, hogy milyen esetekben működne az adományvonal, Soltész Miklós azt mondta: elsősorban természeti vagy ipari katasztrófák esetén. Példaként a kolontári ipari katasztrófa esetét hozta fel.

A magyar kezdeményezés tovább bővítené az amúgy is nagyon jó, egyre szélesedő és javuló visegrádi együttműködést – szögezte le az Emmi államtitkára.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.