EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb XV.kerület

László Tamás: Koncepciós pereket idéző eljárások vannak a kerületben

A RUP-15 városfejlesztő Kft.-t 2009-ben hozta létre a Hajdu László vezette képviselő-testület, de csak kárt okozott az önkormányzatnak. Erről beszélt lapunknak László Tamás, a körzet országgyűlési képviselője, na meg arról, hogy a kerületi vezetés cseréje után, azaz  2010–2014 között viszont 6 milliárd forintnyi sikeres fejlesztést hajtott végre: három ütemben a Zsókavár utcai szociális városrehabilitációt, valamint több más beruházást.

Hajdu Lászlónak és társainak sikertelenségével szemben ez egy sikeres, a kerületet építő együttműködés volt. Amikor azonban ismét Hajdu került a polgármesteri székbe, csak az ürügyet keresték a cég „kivégzésére”.


– Elsőként a Spirálház felújítását „találták meg”, amivel Hajdu 14 éves polgármestersége alatt semmit sem tudott kezdeni – mondta László Tamás. – A lepusztult épületegyüttest 2013-ban sikerült beemelni a szociális városrehabilitáció III. ütemébe. Viszont a kivitelezés Hajdu idejére esett. Így minden építési hiba, hiányosság az ő és Lamperth Mónika felelőssége. A számtalan megoldandó problémával kapcsolatos jelzésre elutasításuk volt a válasz. A második ürügy egyes közbeszerzési eljárások voltak. Az építőipari anyagok árának és a bérek 30–50 százalékos emelkedése országosan minden beruházást megdrágított. Hajdu László szerint mégis alaptalanul drága volt néhány kivitelezés. Koholt vádjuk szerint a RUP-15 Kft. ellenőrizhetetlen kifizetéseket végzett, holott minden szerződést és ahhoz tartozó teljesítést a hivatal többször is ellenőrzött kifizetés előtt. Nem találtak hibát, így kreálni kellett.

A lepusztult Spirálházat 2013-ban sikerült beemelni a szociális városrehabilitáció III. ütemébe. Viszont a kivitelezés Hajdu idejére esett (Fotó:xvmedia.hu)

László Tamás hozzátette, a sikeresen dolgozó szakembereket megszégyenítették, az ügyvezető felmondott. A vizsgálatok során az ítéletek koncepciós jelleggel már előre elkészültek, szinte mint az 50-es években.
– A Hajdu–Lamperth vezette önkormányzat így akadálytalanul és mindennemű ellenőrzés nélkül ráteheti a kezét a nemrég megnyert másfél milliárdos EU-forrásra. Erre ment ki a játék! A Palota Holding, önkormányzati lakásokat kezelő cég ügyvezetői pozíciójára is régen fájt a foguk, hiszen így az olcsó bérlakásokat azok kaphatják, akiknek ők szeretnék adni. Amikor az ügyvezető – aki hatékony és felelősségteljes munkát végzett – fel akarta emelni a lakbéreket a képviselő-testületi döntésnek megfelelő bérleti díjra, ezt ellenezték, ezzel évi 60 milliós kárt okoznak. Majd itt is a felújítások díja volt az ürügy. Honnan is tudhatnák, hogy a költségek megemelkedtek, ha egyetlen komoly fejlesztést sem készítenek elő? A GMK vezetőjét szintén lejárató kampánynak tették ki két kerületi bölcsőde és egy óvoda felújítása kapcsán. Úgy tűnik, minden ilyen dolog szúrja a szemüket. Végül itt sem sikerült bebizonyítani, hogy drága lett a kivitelezői szerződés. Jogászok hada vizsgálta a beszerzést, de nem találtak kézzelfogható bizonyítékot, így koholt vádak alapján távolították el a vezetőt.


László Tamás elmondta, félő, hogy ezek az eljárások folytatódni fognak.
– Félő, hogy az információs irodákat vagy a Csokonai Kulturális és Sportközpontot teszik teljesen tönkre: ahelyett, hogy a lakosság igényeinek megfelelő, évek óta sikeres programokat bonyolítanák, a Hajdu–Lamperth-féle rendezvényeket szervezhessék. Ilyen példátlan leszámolás nem volt a kerületben évtizedek óta!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.