EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,09 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Lengyelország ismerteti az igazságügyi reformról szóló álláspontját az EU-tagállamokkal

Lengyelország ismertetni fogja álláspontját az EU-tagállamokkal az igazságügyi reformra vonatkozóan az Európai Bizottság (EB) által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására Varsónak adott három hónap során – jelentette be a lengyel külügyminiszter csütörtökön.

“Kapcsolatba fogunk lépni minden EU-tagállammal, hogy elmagyarázzuk álláspontunkat (az igazságügyi reformra vonatkozóan) – közölte az újságírókkal Witold Waszczykowski.


Az EB a múlt szerdán megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. A brüsszeli testület szerint ugyanis Varsó legújabb reformjai fenyegetik a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiságot. Az EB egyúttal három hónapot adott Varsónak a brüsszeli testület által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.


A lengyel külügyi tárca vezetője elmondta, hogy a lengyel oldal kapcsolatban fog állni az Európai Bizottsággal, és emlékeztetett arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő elfogadta Jean-Claude Juncker EB-elnök meghívását a január 9-re tervezett találkozóra.

“Természetesen, arra fogjuk használni a három hónapos opciót, hogy tisztázzuk az álláspontunkat. (…) Mihelyst az EB úgy dönt, hogy átadja az ügyet az EU-tagállamoknak, kapcsolatba fogunk lépni mindegyikükkel, hogy elmagyarázzuk az álláspontunkat” – jelentette ki Waszczykowski.

A külügyminiszter elmondta, hogy találkozót kért az EU soros elnökségét január elsejétől betöltő Bulgária külügyminiszterétől. “Talán sor fog kerülni egy ilyen találkozóra január 15-én” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek