EUR: 323,71 Ft
CHF: 277,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Lengyelország ismerteti az igazságügyi reformról szóló álláspontját az EU-tagállamokkal

Lengyelország ismertetni fogja álláspontját az EU-tagállamokkal az igazságügyi reformra vonatkozóan az Európai Bizottság (EB) által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására Varsónak adott három hónap során – jelentette be a lengyel külügyminiszter csütörtökön.

“Kapcsolatba fogunk lépni minden EU-tagállammal, hogy elmagyarázzuk álláspontunkat (az igazságügyi reformra vonatkozóan) – közölte az újságírókkal Witold Waszczykowski.


Az EB a múlt szerdán megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. A brüsszeli testület szerint ugyanis Varsó legújabb reformjai fenyegetik a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiságot. Az EB egyúttal három hónapot adott Varsónak a brüsszeli testület által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.


A lengyel külügyi tárca vezetője elmondta, hogy a lengyel oldal kapcsolatban fog állni az Európai Bizottsággal, és emlékeztetett arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő elfogadta Jean-Claude Juncker EB-elnök meghívását a január 9-re tervezett találkozóra.

“Természetesen, arra fogjuk használni a három hónapos opciót, hogy tisztázzuk az álláspontunkat. (…) Mihelyst az EB úgy dönt, hogy átadja az ügyet az EU-tagállamoknak, kapcsolatba fogunk lépni mindegyikükkel, hogy elmagyarázzuk az álláspontunkat” – jelentette ki Waszczykowski.

A külügyminiszter elmondta, hogy találkozót kért az EU soros elnökségét január elsejétől betöltő Bulgária külügyminiszterétől. “Talán sor fog kerülni egy ilyen találkozóra január 15-én” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.