2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb XIV.kerület

Liget-projekt: 17 új fát ültettek el a Városligetben

Megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkja kert- és tájépítészeti megújításának első üteme. Ennek köszönhetően elkezdték az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását is, aminek első lépéseként 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültetnek el.  Sőt tavaszig összesen 67 fa lel új otthonra a Városligetben.

A Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.


Munkában a szakemberek: tavaszik 67 fát kell elültetniük

A parkfejlesztés első üteme során – a 118 civil szervezettel való egyeztetéseket követően – megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű sportközpont, amely alkalmas az iskolai testnevelés órák megtartására, valamint kialakítanak kutyás élményparkot is. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is. Elkezdik az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását, ennek jegyében már 17 egészséges, nagy méretű és ligethonos fa lelt új otthonra a Városligetben. A kutyás élménypark területén három bibircses nyírt, hat mezei juhart és öt kislevelű hársot, míg a sportközpont helyszínén egy mezei juhart és két kislevelű hársot ültettek el.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére és gondozására. A vállalat két évvel ezelőtt idősfa-ápolási programot indított, aminek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros fa állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, ez a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Létrehozták a Városligeti Faápolási Protokollt, amely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.