EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb XIV.kerület

Liget-projekt: 17 új fát ültettek el a Városligetben

Megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkja kert- és tájépítészeti megújításának első üteme. Ennek köszönhetően elkezdték az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását is, aminek első lépéseként 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültetnek el.  Sőt tavaszig összesen 67 fa lel új otthonra a Városligetben.

A Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.


Munkában a szakemberek: tavaszik 67 fát kell elültetniük

A parkfejlesztés első üteme során – a 118 civil szervezettel való egyeztetéseket követően – megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű sportközpont, amely alkalmas az iskolai testnevelés órák megtartására, valamint kialakítanak kutyás élményparkot is. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is. Elkezdik az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását, ennek jegyében már 17 egészséges, nagy méretű és ligethonos fa lelt új otthonra a Városligetben. A kutyás élménypark területén három bibircses nyírt, hat mezei juhart és öt kislevelű hársot, míg a sportközpont helyszínén egy mezei juhart és két kislevelű hársot ültettek el.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére és gondozására. A vállalat két évvel ezelőtt idősfa-ápolási programot indított, aminek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros fa állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, ez a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Létrehozták a Városligeti Faápolási Protokollt, amely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során.


Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.