2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Ma 80 éves Hollywood utolsó nagyasszonya

80 éves lett Jane Fonda. A kétszeres Oscar-díjas színésznő igazán színes karriert tudhat maga mögött: egyaránt játszott űrben kóválygó szexszimbólumot és kibírhatatlan anyóst is. 

Jane 1937-ben látta meg a napvilágot. Édesapja, a szintén Oscar-díjas Henry Fonda, testvére Peter Fonda, akit a hazai nézők a Szelíd motorosok című filmből ismerhetnek. A kis Jane-t 12 éves korában komoly trauma érte: édesanyja, Francis Ford Seymour öngyilkos lett. 21 évesen döntötte el véglegesen, hogy a színészettel szeretne foglalkozni. A 60-as évek csendesebben teltek számára, számos sikerfilmben szerepelt, de a kiugrás egészen az 1969-es A lovakat lelövik ugye? című filmig váratott magára. A hetvenes években az egyik legfoglalkoztatóbb színésznőnek számított, majd a nyolcvanas években is több sikerfilmben tűnt fel, miközben sokmillió amerikai nőt hódított meg az aerobik videóival. A díva 15 évig nem forgatott, de a 2000-es évek közepétől kezdve újfent szerepet vállalt európai és hollywoodi alkotásokban is egyaránt.


JANE FONDA Credit line: Profimedia, Album

5 film, amiért imádjuk Jane Fonda-t!

Barbarella 1968

Ha van film, aminek a forgatókönyvét tuti hogy LSD-mámorban készítették akkor az a Barbarella. Az űrben ténfergő bögyös szőke csaj, aki egy kigyúrt vak angyallal ténfereg, miközben egy perverz öregember egy speciális orgonaszerű szerkezet segítségével akar neki végzetes adag orgazmust nyújtani… nos, több mint szürreális. Fonda ekkor már 31 éves volt és sokan azt gondolták, egy ilyen film tuti véget vet a karrierjének. Nem így lett, sőt a következő évtizedben izgalmasabbnál izgalmasabb filmszerepeket kapott, továbbá két Oscar-díjat.


Hazatérés 1978

Jane a színészet mellett aktívan kampányolt a Vietnami háború ellen, ezért is volt fontos számára, hogy az évtized egyik legmegrendítőbb filmjében vállaljon szerepet. Míg Fonda karakterének férje a fronton harcol, addig a kétségbeesett és magányos nő beleszeret a deréktól lefelé lebénult vietnami veteránba, akit Angelina Jolie édesapja, Jon Voight alakít. Sokan filmtörténeti alapműnek tartják a Hazatérést, hiszen korábban még egyetlen film sem mutatta be ennyire hitelesen a háború valódi veszteseinek, a kisembereknek az életét.

Az aranytó 1981

Nem egy filmtörténeti remekmű, de egy rendkívül bájos film a szeretetről és az öregedés elfogadásáról. Henry Fonda és Katherine Hepburn legendás párosa a film igazi mozgatórugói (mindketten Oscar-díjat kaptak az alakításukért) valamint Jane és az édesapja összjátéka. Igen kevés időt töltenek együtt a vásznon, de minden képkockáról süt a kettőjük közötti szeretet és alázat egymás iránt. Fonda elmondása szerint a mai napig nem tudja könnyek nélkül végignézni a filmet, mivel alig 1 évvel a forgatás után hunyt el az édesapja.

Anyád napja 2005

Fonda 1990-ben visszavonult a filmezéstől és a médiamogul Ted Turner feleségeként kívánta tengetni a mindennapjait. A páros azonban 2001-ben különvált és már ekkor is ott motoszkált a gondolt a díva fejében, hogy szeretne visszatérni a vászonra. 2004-ben felajánlották neki a Mandzsúriai jelölt című film női főszerepét, de nem akart egy kegyetlen politikusnő karakterével visszatérni gyöngyvászonra. (A szerepet végül Meryl Streep vállalta el, aki Golden Globe-jelölést kapott az alakításáért) Fonda inkább a legújabb Jennifer Lopez vígjátékot választotta, ami finoman szólva is középszerűre sikeredett, egyedül Fonda féktelen bolondozása mentette meg a süllyesztőtől.

Ifjúság 2015

Az utóbbi években kevés kiemelkedő filmben vállalt szerepet a ma 80 éves díva, ezek közül kivételt képez az olasz Paolo Sorrentino költői drámája. Az Oscar-díjas direktor jó érzékkel kérte fel a korosodó színésznőt egy kicsi, de annál hatásosabb szerepre. A Harvey Keitel alakította rendező múzsájaként Fondának csupán két jelenete van az egész filmben, de csak szuperlatívuszokban lehetett nyilatkozni az egyszerre pökhendi és szánni való alakításáról, amiért újfent Golden Globe-ra jelölték.

Kapcsolódó Cikkek