2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Magyarország bevonása a Koper-Divaca vasútvonal bővítésébe nem káros

Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán a közszolgálati rádiónak adott interjújában bírálta azokat a híreszteléseket, miszerint Magyarország bevonása a Koper-Divaca vasútvonal bővítésébe káros lenne a koperi kikötő és annak dolgozói számára.

Cerar szerint a vasútvonal bővítésének projektje tipikus példája annak, hogy Szlovéniában egyesek minden jó beruházást el akarnak vetni.


A kormányfőt elmondása szerint sokkolták azok a “dezinformációk és hazugságok”, amelyek az ügy körül szárnyra kaptak.

“Biztosítom önöket arról, hogy a tárgyalások Magyarországgal tisztességes keretek között zajlanak” – mondta, majd hozzátette: ahogy megszületik a végleges megállapodás, nyilvánosságra hozzák. Lehet, hogy erre már néhány napon belül sor kerül – hangsúlyozta.


Kedden vita alakult ki a szlovén parlamentben az említett projekt miatt. Az ellenzéki Bal párt azt kifogásolta, hogy a szlovén kormány véglegesítette a szerződést Magyarországgal, amely szerint Budapest kész 200 millió euróval támogatni a Koper-Divaca vasútvonal 28 kilométer hosszú szakaszán a második sínpár építését, cserébe pedig földterületeket lízingelhet a koperi kikötő közelében. Azt is nehezményezték, hogy a kormány titokban tárgyalt a magyar kormánnyal, a parlament felhatalmazása nélkül.

A kormány már korábban el akarta kezdeni a vasútvonal bővítését, de Az adófizetők nem adják fel nevű civil szervezet és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök pártja, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) referendumot kezdeményeztek, mert szerintük túl drága a projekt kivitelezése, és teret adhat a korrupciónak. A népszavazás azonban sikertelenül zárult.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek