EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Budapest

Magyarország jó hírnevét, csak erősíti a budapesti zsidó kultúra virágzása

Ovációval, vastapssal fogadta a közönség, a Goldmark terembe bemutatott Sárdi Mária: Kislány a pokolban című holokauszt monodrámát. Mi is ott voltunk, és nyugodtan mondhatjuk, tényleg nagy siker volt, igaz mindenki törölgette a szemét a meghatottságtól, de mint a rendezőtől megtudtuk, ez természetes az előadás után. Rosenfeld Dániel Imre, az előadás menedzsere elmondta, örült annak, hogy több ismert személy is elment az előadásra.

– Telt ház, nagy siker, ez minden menedzser álma!
– Mit tagadjam, így van. Amikor felkérést kaptam Vég András kollégámmal együtt, hogy vállaljuk el a Kazán István Kamaraszínház előadásainak, programjainak menedzselését, kis időt kértem, s megnéztem jó pár előadást, aztán gyorsan közöltem a színház vezetőjével, hogy nekem megtiszteltetés a felkérés. Nos így jutottunk el a mai, Goldmark terembe előadott telt-házas, nagy-sikerű előadásig.
– Mit lehet tudni, magáról az előadásról?
Sárdi Mária: Kislány a pokolban holokauszt monodrámát, immár 11 éve játssza a Fészek Művészklubban a Kazán István Kamaraszínház. Nyilvánvaló hogy a mostani főszereplő színésznő, akkor még egészen kicsi lány volt, előtte Budai Tünde és Szabó Eszter vitte sikerre az előadásokat. Dombrádi Alina, nagyon tehetséges színésznő, aki közel 2 éve vette át ezt a szerepet, az elődeitől, a darabot pedig Kriszt László rendezte, igen kifinomultan, tehetségesen.
– Őszinte, annyira sallangmentes, tiszta, magával-ragadó alakítást láttunk, hogy nem volt véletlen a vastaps.
– Köszönöm, illetve a többi kollégám nevében is köszönjük a dicsérő szavakat, de úgy gondoljuk, Magyarország jó hírnevét, csak erősíti a budapesti zsidó kultúra virágzása, s ennek mi, elkötelezett hívei vagyunk mindnyájan.
– Ismert arcokat is láttam a nézők soraiban!
– Több prominens közéleti személyiség is megtisztelt a részvételével. Ott volt az előadáson dr. Latorcai Csaba a társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár,
a Német Nagykövetség részéről Moorman Rolf Martin politikai referens, az Osztrák Nagykövetség részéről Mosdóczi Krisztina a nagykövetség munkatársa, és Suchmann Tamás (nyugalmazott) volt miniszter, itt voltak a Budai Gimnáziumból, a Sola Sripctura Teológiai Főiskola rektor asszonya, dr. Vankó Zsuzsanna és
Nagy Sándor tanár úr és felesége, és nagyon sokan mások is.
– Miért játszanak holokauszt monodrámát?
– Zsidóságunkat szeretnénk megőrizni a minden napjainkban, éppen ezért a kultúrának nagyon fontos szerepe van az indentitásunk megőrzésében, s ebben a színháznak is óriási szerepe van. A Kazán István Kamaraszínház
alapítása óta játszik zsidó és keresztény témájú darabokat, s ennek egyik jeles állomása volt a Goldmark teremben bemutatott előadásunk.
– Kapnak állami támogatást?
– Nem kapunk, de nem is azért csináljuk, hanem mert küldetésnek tekintjük a zsidó és keresztény kultúra közvetítését, s mint láthatta, nagyon sok fiatal is volt, akik biztos hogy másként mentek el az előadás után,
mint ahogy bejöttek, és ez a lényeg.
– Mikorra tervezik a következő előadást?
– December 28-án 18 órai kezdéssel lesz, a Fészek Művészklubban, a próbatermünkben, ahol már több nagyszerű előadást tartottunk.
– Hogyan tovább, mik a terveik?
– Terveink azok jócskán vannak, jobbnál jobbak, de majd meglátjuk hogy ennek a társulatnak milyen lehetőségei lesznek a hazai kulturális palettán, ezt sajnos nem tudjuk direktbe befolyásolni. Tesszük a dolgunkat,
lehetőleg értékkel bíróan, s ha a közönségnek tetszik, ha a közönséget jobbá, többé, értékesebbé tudjuk tenni az előadásaink által, akkor meg is van az eredetileg kitűzött, az előbb már említett cél, amiért dolgozunk, játszunk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat, csalok!

  Vigyázat, csalok!

  Virtuális kiállítás eleveníti fel a mágia kiváló magyar mestere, Rodolfo munkásságát.

 • A derbivel folytatja az Újpest

  A derbivel folytatja az Újpest

  Az Újpest FC, amelynek játékosai a leállás ideje alatt is szorgalmasan készültek a folytatásra, egy rendkívül érdekes meccsel folytatják.

 • Balkonkertész kerestetik

  Balkonkertész kerestetik

  Terézváros – Járványhelyzeten kívül is ötletes és értelmes tevékenységnek tűnik egy nagyvárosban a balkon-…