EUR: 321,17 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Magyarország kész segítséget nyújtani a csehországi magyar szervezeteknek

Magyarország kész minden szükséges segítséget megadni a csehországi magyar szervezeteknek tevékenységükhöz – jelentette ki Áder János magyar államfő kedden délután Prágában, amikor a magyar nagykövetségen kötetlen beszélgetést folytatott a csehországi magyar szervezetek képviselőivel.

“Lehetőségeinkhez képest minden segítséget megadunk tevékenységük folytatásához, amennyiben ezt igényelni fogják” – mondta Áder János, miután meghallgatta a legfontosabb csehországi magyar szervezetek és a prágai, valamint a brünni (Brno) magyar diákklubok vezetőinek beszámolóit munkájukról. Az elnök, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Prágába, elismeréssel méltatta a csehországi magyar szervezetek munkáját.


Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) országos elnöke kifejtette: a CSMMSZ a legnagyobb, és egyetlen országos magyar szervezet Csehországban. Az 1990-ben alakult szövetségnek jelenleg már az ország hét régiójában vannak aktív helyi egyesületei, és 25 éve jelenteni meg a Prágai Tükör című népszerű folyóiratot.

Kocsis László, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke elmondta: a szervezet két éve alakult, s azóta sikeres konferenciákat szervezett Esterházy János életéről és munkásságáról. A szervezet szeretne hozzájárulni a felvidéki magyarság egykori vezetőjének rehabilitálásához.


Az 1957 óta működő prágai Ady Endre Diákkör (AED), illetve az 1969-ben alakult brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (Kafedik) legfőbb célja, hogy magyar nyelvű társadalmi és kulturális lehetőségeket biztosítson a csehországban tanuló felvidéki magyar egyetemistáknak és főiskolásoknak. Az AED és a Kafedik tevékenységéről a klubok elnökei Tari Dávid, illetve Bógyi Csilla számoltak be.

A találkozón Herczegh Anita, a magyar államfő felesége és Boros Miklós prágai magyar nagykövet is részt vett.

Kapcsolódó Cikkek