2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Magyarország szuverenitását kérdőjelezik meg az eljárásokkal

Az ország szuverenitását akarják megkérdőjelezni a kötelezettségszegési eljárásokkal – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel telefonon az MTI-nek.

Az államtitkár felidézte, az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság (EB), a harmadik szakaszba léptetve ezzel a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.


Völner Pál hangsúlyozta, politikai ügyek miatt indultak a kötelezettségszegési eljárások, hiszen nem jogszabály-átültetési problémákról van szó.

“Az is látszik, hogy mind a három ügy markánsan kapcsolódik Soros György személyéhez” – mondta, hozzátéve, a nemzeti konzultáció miatt a kormány pozíciója kötött, és ki fog tartani.


Felidézte, a Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen indított kvótaperben az a kormány jogi álláspontja, hogy a menekültek elosztásának határideje szeptember végén lejárt, addig viszont sok tagállam egyáltalán nem, vagy csak részben hajtotta végre a célt, vagyis a menekültek befogadását, ami kettős mércének minősül.

A CEU ügyével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról azt mondta, a felsőoktatás kérdéskör nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért ez egy “érdekes” jogvita lesz a bíróságon.

A harmadik eljárásról, amelyet a civil törvény miatt indítottak elmondta, több hónap eltelt a jogszabály bevezetése óta, semmiféle hátrány nem érte az érintetteket. Magyarországon mintegy 60 ezer civil szervezet van, és egy tucatnyi “hőbörgő” miatt indít eljárást a bizottság – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: Az EU nem tanult a 2015-ös eseményekből

  Bakondi: Az EU nem tanult a 2015-ös eseményekből

  A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió ahelyett, hogy – tanulva az illegális bevándorlással összefüggő 2015-ös eseményekből – megerősítette volna a külső határait, a mai napig azon “mesterkedik”, miként tudná Magyarországot rákényszeríteni arra, hogy “álljon be a sorba”, fogadjon be migránsokat.

 • Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

  Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

  Továbbra sem tudja elfogadni a a választási vereséget az ellenzék. A szombati tüntetésen a magukat demokratának mondó demonstrálók a kormánypárt politikusait és szavazóit alpári módon gyalázták.

 • Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

  Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

  Mint arról már beszámoltunk, a Ripost információi szerint a színpadról Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagjának fia, régi szocialista pártvezető, Gulyás Balázs szervezi, vezényli az eseményeket, de a legnagyobb összeggel Gyurcsány Ferenc támogatja a tüntetéseket.