2018. március 20., kedd
Klaudia,

Belföld

Magyarországon törvény védi a világörökségi helyszíneket

Magyarország szinte az egyetlen ország, ahol törvény védi a világörökségi helyszíneket, és ez hatékony és követendő példa – mondta a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Latorcai Csaba hozzátette: e védelmet fokozza, hogy a kormány kezdeményezésére a parlament néhány napja úgy döntött, a világörökségi helyszíneken a nem lakáscélú ingatlanokra elővásárlási jogot biztosít az államnak, ha a területeket értékesítik.


Az egységes kezelés érdekében a kormány a világörökségi helyszínekre kezelési tervet is készít, ezt néhány helyen – például Hollókőn – már kihirdették, Pannonhalmán és Pécsen pedig a napokban teszik közzé – közölte.

Latorcai Csaba elmondta: a kezelési tervben rögzítik, hogy milyen elvek szerint kell védeni ezeket a helyszíneket, illetve azt, miként tudja segíteni a kormány azokat, akik ilyen helyen rendelkeznek ingatlannal, vagy ott dolgoznak vállalkozóként.

A helyettes államtitkár megjegyezte: a terv kidolgozása hosszú, alapos egyeztetetést igénylő munka, hiszen turisztikai, örökségvédelmi szempontokat kell érvényesíteni, és ezeken a területeken élnek is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lerészegezte Gyurcsányt az LMP-s

  Lerészegezte Gyurcsányt az LMP-s

  Lerészegezte a hétvégi ellenzéki megbeszélésen vendéglátóit, vagyis a Demokratikus Koalíció vezetőit, Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát Vágó Gábor, az LMP tárgyalódelegációjának tagja.

 • Meg akarta vesztegetni a jobbikos az LMP-st

  Meg akarta vesztegetni a jobbikos az LMP-st

  Vesztegetési botrányba keveredett a Jobbik egyik vezető tisztségviselője. Az Origo birtokába került hangfelvételen Farkas Gergely, aki a kiskunhalasi egyéni kerületben indul, pénzt ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy lépjen vissza.

 • Centrumkórház lesz a Heim Pál Gyermekkórház

  Centrumkórház lesz a Heim Pál Gyermekkórház

  Mintegy 26 milliárd forintból újul meg a Heim Pál Gyermekkórház az Egészséges Budapest Program keretében – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a létesítményben tartott sajtótájékoztatóján a múlt héten.