EUR: 322,84 Ft
CHF: 281,50 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb IX.kerület

Malenkij robot a vasútállomáson

A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelyén, a ferencvárosi vasútállomáson nyílt állandó kiállítás A pokol bugyrai… – Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban címmel, amely a Szovjetunióba elhurcoltaknak állít emléket.

A ferencvárosi vasútállomás ikonikus hely, hiszen a kommunizmus alatt innen indultak Szovjetunióba az elhurcoltakat szállító vonatszerelvények. Ezért alakították ki itt azt az emlékhelyet, ahol a mostani kiállítás megnyitóján a XX. század rabszolgaságának nevezte a málenkij robotot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a lakosság tizenkettedét elhurcolták, ez akkora tömeg, mint Debrecen, Szeged, Pécs, Miskolc és Nyíregyháza mai teljes lakossága.


A pokol bugyrai… – Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállításra sokan kíváncsiak (MTI Fotó: Mohai Balázs)

– A magyar családok többsége elvesztett valakit, és csak a szerencsésebbek térhettek vissza – mondta. Rámutatott arra, hogy nincs olyan kommunista diktatúra, amelyiknek ne lenne meg a maga gulágja, hiszen amint ezek az erők hatalomra jutottak, kezdődött az emberek lágerekbe zárása.

– Ezért is elfogadhatatlan, ha bárki relativizálni akarja a kommunizmus bűneit – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a málenkij robotnak már a neve is hazugság volt, hiszen az utcán összefogdosott embereknek azt mondták, pár órányi, napnyi, esetleg hétnyi munkára viszik őket, majd évekre nyomuk veszett a teljes létbizonytalanság uralta földi pokolban. Közülük több százezren nem kerültek haza élve, de áldozatokká váltak az elhurcoltak családjai is, amelynek tagjait másodrendű állampolgárként kezelték.


Rétvári Bence kitért arra is: az emlékhely – egy egykori óvóhely – a szűk tereivel a kommunista diktatúra nyomasztó levegőjét is idézi, hiszen az ember csak lehajtott fejjel, behúzott nyakkal tudja végigjárni.

– Azért is fontos emlékhely ez a számunkra, mert nem fogadjuk el, hogy mások azt mondják nekünk: tűrnünk kell a vörös csillagot, mert az nem egy diktatúra jelképe, hanem egy szakszervezeti szimbólum – fogalmazott. – Nem fogadjuk el, hogy valaha is ne mi döntsünk a saját sorsunkról, hanem más országokból próbálják meghatározni Magyarország történelmi lépéseit. És mi nem fogadjuk el, hogy kettős mérce legyen a XX. századi diktatúrák áldozatai között.

A pokol bugyrai… – Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítás a hazai és a külföldi közönségnek is szól, célzottan megrázó erejű, hogy kézzelfogható közelségbe hozza, átélhetővé tegye a látogató számára az elhurcoltak által túlélt szenvedéseket.

Kapcsolódó Cikkek