EUR: 322,31 Ft
CHF: 281,77 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Sopron

Maráz István és a népzene

Ha népzene és néptánc, akkor sokaknak Maráz István neve jut eszébe. A soproni fiatalember több területen is népszerűsíti a táncot, fiatalokat és felnőtteket egyaránt tanít.

– Hogy kell elképzelni egy táncpedagógus életét?
– Sok helyen dolgozom. Főállásom a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskolában van, de a művészeti iskolás óráimon kívül a Sopron Táncegyüttes csoportvezetőjeként és tehetséggondozó foglalkozások megtartójaként is tevékenykedem Sipos Ferenc igazgató és művészeti vezető mellett. A Fáyban ötödik éve tartok mindennapos testnevelést, valamint német nemzetiségi táncokat és játékokat tanítok a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában, szakkör formájában. Ezenkívül két csoportot vezetek Sopronkövesden és Harkán. Mindezen túl a pedagógus minősítésemhez szükséges portfólióm megírásával foglalkozom.
– Miért kell megőrizni a néptánchagyományokat?
– A népzene és a néptánc, az őseink által megélt jeles napjaink és szokásaink valóban fontosak, főleg a mai ember számára. Ezek a tiszta forrásból eredő, ránk maradt kincsek és értékek teszik boldoggá azt, aki egy kicsit engedi, hogy elvarázsolja. Hiányzik ma a támpont és a biztonságos keret az életünkben. Nem éri utol magát az ember. Elfelejt leülni és hálát adni a pillanatnak. Nekünk egy közös locsolkodás vagy táncház során ez sikerül. Ezek az élmények és megélések segítenek, hogy harmonikusan tudjunk élni kívül-belül. Harmónia. Minden ember törekszik rá, ki így, ki úgy.


A Sopron Táncegyüttessel sok helyre eljutnak
Fotó: MI

– A fiatalok mennyire szeretik a népzenét?
– A mai divatos zenék nehezen érik el az autentikus népzenének a szintjét. Egyszerűségükből adódóan sokkal könnyebben felfoghatóak és értelmezhetőek, mint egy a Felső-Tisza vidékéről származó csárdás vagy esetleg egy belső-mezőségi szökős. Akik a művészeti iskolában szocializálódtak, életük része marad a népzene. Akik először hallják, egy picit viszolyognak tőle, de ha türelmesek, hamar elérik azt a szintet, hogy élvezni tudják ezeket a muzsikákat.
– A Sopron Táncegyüttessel milyen évet zártok?
– Ritka az olyan hét, hogy ne legyen fellépésünk vagy próbánk. Gyémánt Ádám barátommal és feleségével, Lívivel az elmúlt hetekben fejeztünk be két koreográfiát.  A „magyaroké” az Erdélyben található Szászcsávás magyar közösségének tánckultúráját, a „Te keres maj dur!” – Csináld tovább! pedig a szintén erdélyi, magyarpalatkai cigányok táncos mozgását dolgozza fel. Mindkét munkánkat előadtuk Tatabányán, az V. Agora koreográfiaversenyen, ahol tánckari dicséretben részesült az együttes. Nemrég jöttünk meg Erdélyből, ott egy magyar és egy cigány bálon vehettünk részt, és megtapasztalhattuk, hogy milyen autentikus környezetben mulatozni a még meglévő idős táncosokkal. Jártunk Celldömölkön, a Nyugat-magyarországi Néptánc Antológián, ahol kifejezetten biztató elbírálást kapott a csapat. Természetesen Sipos Ferenccel közösen folyamatosan tervezés alatt áll a februári éves nagyműsorunk, amelyet a Petőfi Színházban mutatunk be.
– Hogy jut idő minderre ?
– Van egy csodálatos családom, mindenben tolerálnak és támogatnak engem. Feleségem is táncos volt István és Róza gyermekem megszületése előtt. Nagyon jól tudja, hogy működik az ilyen élet. Rendkívül sokat köszönhetek neki.

Maráz István sokaknak tanítja a néptáncot
Fotó: MI

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.