EUR: 318,72 Ft
CHF: 281,19 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Sopron

Maráz István és a népzene

Ha népzene és néptánc, akkor sokaknak Maráz István neve jut eszébe. A soproni fiatalember több területen is népszerűsíti a táncot, fiatalokat és felnőtteket egyaránt tanít.

– Hogy kell elképzelni egy táncpedagógus életét?
– Sok helyen dolgozom. Főállásom a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskolában van, de a művészeti iskolás óráimon kívül a Sopron Táncegyüttes csoportvezetőjeként és tehetséggondozó foglalkozások megtartójaként is tevékenykedem Sipos Ferenc igazgató és művészeti vezető mellett. A Fáyban ötödik éve tartok mindennapos testnevelést, valamint német nemzetiségi táncokat és játékokat tanítok a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában, szakkör formájában. Ezenkívül két csoportot vezetek Sopronkövesden és Harkán. Mindezen túl a pedagógus minősítésemhez szükséges portfólióm megírásával foglalkozom.
– Miért kell megőrizni a néptánchagyományokat?
– A népzene és a néptánc, az őseink által megélt jeles napjaink és szokásaink valóban fontosak, főleg a mai ember számára. Ezek a tiszta forrásból eredő, ránk maradt kincsek és értékek teszik boldoggá azt, aki egy kicsit engedi, hogy elvarázsolja. Hiányzik ma a támpont és a biztonságos keret az életünkben. Nem éri utol magát az ember. Elfelejt leülni és hálát adni a pillanatnak. Nekünk egy közös locsolkodás vagy táncház során ez sikerül. Ezek az élmények és megélések segítenek, hogy harmonikusan tudjunk élni kívül-belül. Harmónia. Minden ember törekszik rá, ki így, ki úgy.


A Sopron Táncegyüttessel sok helyre eljutnak
Fotó: MI

– A fiatalok mennyire szeretik a népzenét?
– A mai divatos zenék nehezen érik el az autentikus népzenének a szintjét. Egyszerűségükből adódóan sokkal könnyebben felfoghatóak és értelmezhetőek, mint egy a Felső-Tisza vidékéről származó csárdás vagy esetleg egy belső-mezőségi szökős. Akik a művészeti iskolában szocializálódtak, életük része marad a népzene. Akik először hallják, egy picit viszolyognak tőle, de ha türelmesek, hamar elérik azt a szintet, hogy élvezni tudják ezeket a muzsikákat.
– A Sopron Táncegyüttessel milyen évet zártok?
– Ritka az olyan hét, hogy ne legyen fellépésünk vagy próbánk. Gyémánt Ádám barátommal és feleségével, Lívivel az elmúlt hetekben fejeztünk be két koreográfiát.  A „magyaroké” az Erdélyben található Szászcsávás magyar közösségének tánckultúráját, a „Te keres maj dur!” – Csináld tovább! pedig a szintén erdélyi, magyarpalatkai cigányok táncos mozgását dolgozza fel. Mindkét munkánkat előadtuk Tatabányán, az V. Agora koreográfiaversenyen, ahol tánckari dicséretben részesült az együttes. Nemrég jöttünk meg Erdélyből, ott egy magyar és egy cigány bálon vehettünk részt, és megtapasztalhattuk, hogy milyen autentikus környezetben mulatozni a még meglévő idős táncosokkal. Jártunk Celldömölkön, a Nyugat-magyarországi Néptánc Antológián, ahol kifejezetten biztató elbírálást kapott a csapat. Természetesen Sipos Ferenccel közösen folyamatosan tervezés alatt áll a februári éves nagyműsorunk, amelyet a Petőfi Színházban mutatunk be.
– Hogy jut idő minderre ?
– Van egy csodálatos családom, mindenben tolerálnak és támogatnak engem. Feleségem is táncos volt István és Róza gyermekem megszületése előtt. Nagyon jól tudja, hogy működik az ilyen élet. Rendkívül sokat köszönhetek neki.

Maráz István sokaknak tanítja a néptáncot
Fotó: MI

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.