2019. január 16., szerda
Gusztáv

Extra

Még nem késő! Tippek az ajándékvásárlásához 

Miközben már mindenki alig várja, hogy végre karácsony legyen, addig pont emiatt rengeteg ember azt sem tudja, hova kapjon, hogy még gyorsan beszerezze a szeretteinek az ajándékokat. Egy felmérésből kiderült, az az ünnepnek a meghitt együttlétről, a vidám beszélgetésekről kellene, hogy szóljanak, ezzel szemben a legtöbb embernek a rengeteg kiadás jut eszébe először a karácsonyról.

Az NRC Piackutató készített egy felmérést, amiből kiderült, a magyarok nagy része miből és mennyiből oldja meg a vásárlást.


A karácsony legfontosabb része a családi együttlét. Az ünnepet a felnőtt lakosság közel kilenctizede otthon tölti, pihenéssel és készülődéssel – derült ki egy felmérésből. A magyarok 54 százaléka szűk családi körben – házastársával, gyermekével – képzeli el a szentestét, 40 százalékuk tágabb családjuk körében tölti a december 24-ét.

Természetesen az együttléthez azonban kiadások is társulnak, éppen ezért évről évre születnek felmérések arra nézve, hogy mennyit költünk karácsonykor. Érdekes, hogy végignézve a korábbi évek felméréseit, nem változik az összeg, amit ajándékokra szánnak a magyarok. Az Árukereső felmérésének 2012-es adatai szerint 33 900 forintot költöttek az emberek, idén pedig 35 ezer forintot szánnak erre. Ebből az összegből általában hat embert ajándékoznak meg, átlagosan egy ajándékra 7 ezer forintot szánva. Legkevesebbet a kollégáinkra szánunk.


Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok nagy része megtakarításaiból állja az ünnepi kiadásokat, de a vásárlók ötöde a félretett megtakarításait is erre fordítja. 4 százalék hitelt is felvesz –  ők jellemzően folyószámla-hitelkeretüket terhelik meg a karácsonyi kiadásokkal, átlagosan 25 ezer forint értékben. Az NRC Piackutató felméréséből az is kiderült, hogy a lakosság 20 százaléka kifejezetten gyűjt az ünnepekre, a válaszadók nagy része már októbertől takarékoskodik erre a célra.

„Az árak könnyedén összehasonlíthatók, így az online vásárlás egyértelműen segíti azt a fajta vásárlói tudatosság fejlesztését, amit mi a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő tudásanyagával már gyerekkorban igyekszünk átadni. A K&H Csoport felelős vállalatként elkötelezett abban, hogy a jövő generációja számára átadja azt a tudást, mellyel felvértezve nem okoz számukra nehézséget előre tervezni és számolni, amikor vásárlásra kerül a sor, így lehetőségeikhez mérten okosan, a legjobbnak gondolt ajándékot tudják megvenni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűritagja.

A vetélkedő szervezőinek tippjei az utolsó ajándékvásárlási rohamban:

 1. Mérjük fel, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, és írjunk listát, hogy milyen ajándékokat vettünk már meg, mi hiányzik még.
 2. Írjuk fel, hogy kinek az ajándékára mennyit szánunk és igyekezzünk ettől nem eltérni a vásárlás során.
 3. Lehetőleg előre próbáljuk kitalálni, hogy mi lesz az ajándék, hogy ellenőrizhessük más vásárlók visszajelzéseit, valamint a legkedvezőbb árat is megkereshessük.
 4. Próbáljuk kihasználni az akciókat – persze ésszerűen. A könyvesboltok 2+1, 3+1 akcióban kínálnak könyveket, talán több családtagunknak is találunk így ajándékot.
 5. A kézzel készített ajándék nagyon menő! Nem is gondolnánk mi mindent lehet készíteni kézügyesség nélkül. Akár kuponokat is gyárthatunk később beváltható közös kakaózással, társasjátékozással.
 6. Ami nem kell adjuk el! Ez főként a gyerekjátékokra igaz – rengeteg csoportban el lehet adni a már megunt vagy csak kinőtt gyerekjátékokat, akár ezek árából meg is lehet az új ajándék.
 7. Írjunk bevásárlólistát a piacra is – rengeteg ételt dobunk ki karácsonykor, ne essünk túlzásokba, nem kell egy hadseregre való fogás.
 8. Igyekezzünk olyan ajándékot venni, amire valóban vágyik a megajándékozott: az ajándék lényege, hogy más örül neki, nem olyan, amire mi vágyunk. Sőt, olyasmit se adjunk, ami újabb vágyakat kelt: egy játékkonzolhoz használható lemez például konzol nélkül inkább bosszantó ajándék.

+1. De a legfontosabb, hogy az ünnep alatt legyünk otthon a családdal, ne csak testben – a gondolatainkban is. Játsszunk a gyerekek új játékaival, vegyük fel az új ruhákat, olvassuk az új könyveket! Örüljünk egymásnak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő egykori énekesnője, a tavaly elhunyt Dolores O’Riordan halálának évfordulóján a The Cranberries ír zenekar, amely áprilisban dobja piacra következő albumát, majd véglegesen feloszlik.

 • Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi és párja, Gábor összesen 30 kilót fogyott az elmúlt hónapokban. A színésznő a Lokálnak elárulta azért kezdett diétába, mert érezte, hogy a színpadon egyre nehezebben mozog és túl a negyvenen az egészségét is félti.

 • Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor felvállalta új kapcsolatát. A színész kollégájába, a 24 éves Jeniferbe szeretett bele, a Jimmy-musical előadásai alatt, ahol szerelmespárt alakítanak.