EUR: 311,63 Ft
CHF: 266,12 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Meghalt az amerikai papi pedofíliabotrány egyik főszereplője

Meghalt Bernard Law egykori bostoni érsek, aki központi alakja lett a 2002-ben kirobbant amerikai papi pedofilbotránynak, amely amiatt robbant ki, hogy a helyi egyházi vezetés nem akadályozta meg, hogy pedofil papok folytathassák hivatásuk gyakorlását máshol, és a közvélemény sem értesülhetett a bűncselekményekről.

A Vatikán közlése szerint a 86 éves Law szerdán kora reggel hunyt el Rómában, hosszan tartó betegséget követően.


Law volt a bostoni érsek 2002-ben, amikor a The Boston Globe című lap riportsorozat nyomán kiderült, hogy nem tett semmit az ellen, hogy megakadályozzon egy gyermekmolesztáló papot tevékenységének folytatásában. Más egyházi vezetőkkel egyetemben bűnösnek találták abban, hogy a gyermekeket molesztáló papot, John Geoghant plébániáról plébániára helyezte anélkül, hogy értesítette volna a hatóságokat vagy a szülőket. Geoghan számára ez a különböző állomáshelyein száznál is több fiú megrontására adott alkalmat. Több mint 130 olyan ember jelentkezett, akit elmondása szerint molesztált a férfi.

Az érsekség 10 millió dollár kártérítést fizetett 86 áldozatnak és családjának, miközben az érsek ragaszkodott állásához. Végül, miután a nyilvánosság ellene fordult, lemondott. Lawt ezt követően az egyik római bazilika főesperesévé nevezték ki.


Mitchell Garabedian ügyvéd szerint, aki több áldozatot is képviselt a bíróságon, “Law halála régi sebeket szakít fel”, ugyanis sok áldozatot az átélt fájdalmakra emlékeztet. Kiemelte: “Law ártatlan gyermekeknek fordított hátat, és hozzájárult, hogy szexuálisan zaklassák őket”.

Bernard Law megpróbálta elsimítani a botrányt, először megtagadta a véleménynyilvánítást, majd bocsánatot kért és reformot ígért.

Law egykor a katolikus egyház egyik legfontosabb amerikai vezetője volt. Befolyása volt egyebek közt arra, kiket nevez ki a Vatikán az amerikai érsekségek élére, közel állt II. János Pál pápához is. George W. Bush elnöksége alatt gyakran tett látogatást a Fehér Házban. Szorosan együttműködött a latin-amerikai egyházvezetőkkel, a pápa nem hivatalos követeként látogatott Kubába Fidel Castro akkori vezetőhöz.

A The Boston Globe által kirobbantott botrány hatására a katolikusok világszerte információkat követeltek arról, saját egyházi vezetőik követtek-e el hasonló tetteket. Az ügyet követően csaknem kétezer katolikus lelkészt vádoltak meg gyermekek molesztálásával, s a követelt kárpótlások összege elérte az egymilliárd dollárt is. A megrontások intézményes elhallgatása miatt az Egyesült Államokban két magánvádi eljárást indítottak a Vatikán ellen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatást tartottak kedden a BMW német autógyártó társaság müncheni központjában és egy ausztriai telephelyén a versenytárs Volkswagen (VW) dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával.

 • Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai stílusú hamburger fogyott Franciaországban, mint hagyományos sonkás baguette szendvics, amire korábban még sosem volt példa – derült ki egy tanulmányból.

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.