2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Pécs

Megnyílt az ország legcukibb karácsonyi látványossága

A baranyai Geresdlakon minden karácsonykor felépítenek egy falut, amelynek aztán az ország minden pontjáról a csodájára járnak. Van ott focipálya, iskola és hivatal. Mézeskalácsból.


Ha még nem jártál Geresdlakon, most muszáj meg(t)enned! A helyiek ugyanis 80 hektárnyi terület makettjét készítették el az ínycsiklandó finomságból. A mézeskalácsfalu olyannyira élethűen mutatja be a helyiek legkedvesebb épületeit, hogy még az utcák tájolása is megfelel a valóságnak.


40 négyzetméteren a 80 hektáron elterülő Geresdlak és környéke

Egész pontosan 125 ház és épületegyüttes kapott helyet a terepasztalon, amelyek bár ehető mézeskalácsból készültek, azokat még nem nagyon kóstolta meg senki. Az ideérkezők szája inkább tátva marad.

 

Ő pedig itt a polgármester, akit mézeskalácsból is megformáltak a vicces kedvű geresdlakiak


A mosolygós, mézeskalács polgármester, aki tárt karokkal vár mindenkit

Habjánecz Attila Tibor viszont ezen nem sértődött meg, sőt ő is megmutatta a kedvenc településrészét. Ez persze az, amelyet a felesége készített.

– A feleségem, Ica sütötte a szőlőhegyet, itt található két székely gerendaház, dámszarvas és persze a birkáink is – mondja Habjánecz Attila Tibor, Geresdlak polgármestere.

Van itt templom és közmunkás is, aki épp az ágyást tisztítja

A közmunkás, aki éppen kertészkedik

– Szinte utcáról utcára felismerhetők a házak, az intézmények, a dűlők, a szőlőhegyek – teszi hozzá a polgármester.

A polgármester és a faluja, mézeskalácsból (fotó: Németh Kriszta)

10 éves a hagyomány

A geresdlaki mézeskalácsfalu ötlete Kettné Schmidt Tímeától ered, aki egyébként nem cukrász, csak a gyerekeivel sütögetett. Tíz éve egyetlen egy házat húztak fel, azóta viszont évről évre egy egész falut készít a helyiekkel.

– Eddig mindenki úgy csinálta, ahogy jónak látta. Most azonban már Pécsről is kaptunk segítséget. Polgár Zsuzsanna mézeskalács-készítő receptjei alapján dolgozott mindenki, és a fogásokat is tőle leshettük el – mondta Kettné Schmidt Tímea.

Az alkotásba a gyerekek is bekapcsolódtak

A gyerekek pedig, annak ellenére, hogy iskola után gyártották a házakat, imádták a pluszfeladatot és a foglalkozást. Még az igazgatót is megformázták, ahogy épp a kéményen mászik be.

Aki pedig most azonnal nekiállna sütni vagy díszíteni, annak két titkot is elárulnak a geresdlakiak:

Máz: 1 tojásfehérjéhez 15 dekagramm cukrot kell keverni, majd 20 (!) percig habverővel kell verni, hogy jó nyúlós legyen. A formázást igyekezzünk a levegőben végezni! A habzsák vége ne érjen a mézeskalácshoz!

A házak: ezek is a különleges máztól lesznek barnák és csillogóak. Azokat egy egész tojás és egy tojássárga keverékével kell sütés előtt megkenni.

Végül egy moly költözik be a házakba

De hogy mi lesz a faluból, ha vége a karácsonynak? Valószínűleg ez a mézeskalács Geresdlak még augusztusban is ünnepi díszben lesz, hiszen addig egész biztosan állni fognak a házak. Mondjuk addigra egy különleges, a geresdlakiak számára ismeretlen moly szokta elfoglalni az épületeket. De bántani ő sem bántja azokat.

A kiállítás előzetes egyeztetés után megtekinthető a Hunyadi u. 21. szám alatt. Kapcsolat: Kettné Schmidt Tímea, 30/974-29-76.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.