EUR: 322,99 Ft
CHF: 281,29 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Veszprém

Megújult a Tűztorony zenéje

A mindenki által ismert Csermák-verbunk mostantól a Szilágyi Harangegyüttes előadásában csendül fel óraütéskor, de a speciális adventi és ünnepi dallamok is új köntösbe öltöztek.

A torony harangjátéka nem először változik: első ízben 1938-ban, a Felvidék visszacsatolásának apropóján szólaltatták meg, a naponta kétszer felcsendülő, összesen 40 perces blokk pedig – Brodszky Ferenc, a zeneiskola akkori igazgatójának válogatása alapján – összesen hét művet tartalmazott. A Tűztorony aztán a II. világháború alatt elnémult, és csak a 80-as években volt hallható újra zeneszám minden órában – ekkor már csak egyetlen dallam, a jól ismert Csermák-verbunk.


Megújult a Tűztorony óránként hallható zenéje (fotó: Bertalan Melinda)

Néhány éve viszont felmerült az igény, hogy a bővítsék ki a repertoárt, és jeles városi napokon, ünnepek idején különleges, alkalomhoz illő dallamok szólaljanak meg. Az első új, digitálisan feljátszott harangjáték 2015 adventjén volt hallható, most pedig elérkezett az idő a vérfrissítésre.

Időpont és zene tekintetében lényégében nincsen változás, továbbra is a Csermák-verbunk fog felcsendülni minden egész órában, szintetizált haranghang helyett viszont a Szilágyi Harangegyüttesnek köszönhetően valódi hangszereken szólalnak meg a zenék.

A Szilágyi Keresztény Iskola Harangegyüttese a közel 70 felvételt 12 diák részvételével a nyári szünetben, a Ferences-templomban készítette el, és mind a tizenkettő, egész órában felhangzó ütést egy-egy gyerek játszotta fel. A Tűztorony zenéje ezzel minden ízében veszprémivé vált.

Kapcsolódó Cikkek