2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Mesékkel gyógyít

Bemutatták Csóka Judit gyermekpszichológus Gyógyító mesék című könyvét. A fehérvári szakember komolyan vette azt a kijelentést, hogy „minden élethelyzetnek megvan a maga meséje”, és utánajárt annak, mit mondanak a mesék a betegségekről és a gyógyulásról.

A szakember kérdésünkre elmondta: megdöbbentő anyagra bukkant, amelyben nemcsak az az egyik legfontosabb üzenet, hogy a betegségekből van kiút, hanem az is, hogy milyen sok figyelemre, gondoskodásra és törődésre van szükség életünk szebbé és jobbá tételéhez. S nem csupán másoktól, hanem saját magunktól is.
– 2012. március 15–16. fordulópont lett szakmai életutamon, mert „beköszöntöttek hozzám” a mesék. Felismertem, hogy a népmesék milyen gazdag tudásanyagot rejtenek magukban, és hogy valóban – ahogy Ildikó tanította –minden élethelyzetnek megvan a maga meséje. Gondoltam, kipróbálom a mese erejét, és megszerveztem az első mesecsoportot a székesfehérvári Nevelési Tanácsadóban. Az óvodás és a kisiskolás gyerekek a szüleikkel együtt vettek részt a csoportban. Nem tettem mást, mint elmondtam nekik a meséket, amelyeket felfedeztem – emlékezett vissza.
Örökbefogadás, bepisilés, tanácstalanság,


Örökbefogadás, bepisilés, tanácstalanság, stressz – kevés olyan dolog van, amin a meseterápia nem segít Fotó: K. Mátyás Bertalan

stressz – kevés olyan dolog van, amin a meseterápia nem segít. Csóka Judit a fabulákon keresztül gyógyít, és nem utolsósorban szórakoztatja pácienseit, legyenek azok kicsik vagy egészen nagyok. – A mese megnyit bennük bizonyos kódokat, például az anyaság vagy a szeretet kódját. Alapvetően ezek archaikus tudásalapok, amelyek egészen addig szunnyadnak, amíg valami fel nem ébreszti őket. A mese által így válhatunk öngyógyítóvá. Például vegyünk egy problémát, legyen az a bepisilés vagy a pályaválasztás miatti kétségbeesés. Én megkeresem rá a megfelelő történetet, majd utána megbeszüljük a dolgot, kérdéseket teszek fel – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.