EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Pécs

Méz-édes iskolák

Országos mintaprogram is lehet abból a baranyai kezdeményezésből, ami helyi méhészektől ered. A termelők azt találták ki, hogy a mézet különleges és gyermekbarát csomagolásban juttatnák el az iskolákba, hogy ott havonta egyszer ingyen kóstolgathassák a finomságot. Ha beválik a program, az ország valamennyi elemijében a baranyai termelők méze csöpöghet.

Az európai átlagtól el vagyunk maradva

Tíz évvel ezelőtt fél kilogramm mézet fogyasztottak a magyarok egy év alatt. Jó pár kampány és a termelők összefogása kellett ahhoz, hogy ez a mennyiség 20 (!) dekagrammnyival több legyen. De végül több lett és ez a méhészeket is inspirálta. Főleg a baranyaiakat.


– Azt szeretnénk elérni, hogy úgy, mint az alma és a tej, a méz is eljusson a gyerekekhez – hangsúlyozta May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadója. – Baranya megyében kiváló minőségű mézek állnak rendelkezésünkre. A repce-, az akác-, a hárs- és a virágmézek is messze a legjobbak, így ezek által országosan is lehetne népszerűsíteni a mézfogyasztást – tette hozzá a szakember.

Egy különleges adagolón dolgoznak a baranyaiak – élménnyé tennék a mézevést (www.kormany.hu)

Máshogy tálalnák a mézet

Most pedig egy különleges gép segítségével teljesen más köntösbe is bújtatnák a csöpögős édességet.


– A méhészek a Baranya Megyei Önkormányzatot keresték meg az ötlettel, hogy a gyerekek körében kezdjük népszerűsíteni a mézet. Mi pedig próbálunk segíteni a megvalósításban – mondta Nagy Csaba. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, egy különleges csomagológép megvásárlásával tudják támogatni a kezdeményezést.

A program a jövő év elején indulhat el. A tervek szerint havonta egyszer ingyen kaphatnának a gyerekek mézet, mindezt úgy, hogy élmény legyen a fogyasztása.

Havi egyszer kerülne baranyai méz az iskolákba (www.kormany.hu)

– Olyan egységcsomagban kerülne az általános iskolások elé, ami által nem undorodnak meg a ragadós, csöpögős természetes „édesítőszertől” – tette hozzá Nagy Csaba. – Most azon dolgozunk, hogy kitaláljuk azt a technikát, amivel a csomagolás gyerekbarát és praktikus lehet. Ha elkészül a gép, Vajszlón állítják üzembe és onnan terítenék be az országot a baranyai mézzel. Ez pedig országosan is egyedülálló mintaprogrammá válhat.

A mézet a négy éve indult Mézes Reggeli programmal már megpróbálták népszerűsíteni az általános iskolások körében. Az akció keretében a gyerekek a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.