EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,07 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb XVII.kerület

Mézeskalácsrecept, hogy mindenkinek jó legyen!

Dunai Mónika országgyűlési képviselő elküldte lapunknak, hogyan is készíti a finomságokat évről évre.

Mint mondta, mivel vannak glutén- és laktózérzékenyek a családban, régóta kétféle mézeskalácsot süt a karácsonyi készülődés során. Íme, a két recept:


Dunai Mónika saját kezűleg készíti a mézeskalácsot

Illatos mézeskalács glutén- és laktózmentesen

Hozzávalók:

2 bögre gluténmentes liszt (8 dl)

fél bögre porcukor (2 dl)

7 dkg laktózmentes, vajízű sütőmargarin

egy negyed bögre akácméz (1 dl)

1 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál laktózmentes tejföl

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1 narancs reszelt héja

 

Mézeskalácsmáz a díszítéshez:

1 tojás fehérje
20 dkg átszitált porcukor

1 kis csipet só (ettől marad a máz sokáig fehér)
2 csepp citromlé (ettől lesz a máz fényes)
1 evőkanál étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)

Elkészítés:

Kézzel dolgozzuk össze a tésztát, és lehetőleg szilikonos lapon nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Helyezzük sütőpapírra, egymástól tisztes távolságra, mert kissé megnőnek. Kb. 23 perc alatt sül meg 170 fokon, alsó-felső sütéssel 1 adag, és ebből a mennyiségből 3 adag készül.

Végül a cukormázat habzsákba vagy egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, a zacskó csücskére apró lyukat vágunk, és a mázat kinyomva díszítjük a kihűlt (!) mézeskalácsokat.

Hagyományos mézeskalácsrecept, ahogy édesanyám készíti

Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg cukor

5 dkg olvasztott Rama margarin

4 evőkanál langyos méz

3 tojás

2 db porrá tört szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál szódabikarbóna

 

Díszítés:

Díszíthetjük cukormázzal az előbbi recept alapján, vagy különböző magvakkal.

Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor sütés előtt finoman nyomkodjuk bele a tésztába a magokat. A mandula, mogyoró, dió, mák és tökmag jól illik a mézeskalács-figurákhoz, de apróra vágott aszalt gyümölcsöket is használhatunk.

Elkészítés:

A tojásokat és a cukrot habosra kavarjuk, beletesszük a mézet, a margarint és a száraz hozzávalókat. Közepesen kemény tésztát gyúrunk, három részre osztjuk, majd egy napig hűtőszekrényben pihentetjük.

Egyszerre csak egy adagot vegyünk elő, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúróformákkal figurákat szaggatunk a tésztából. A figurákat vajjal kikent sütőlapra tesszük, egymástól biztonságos távolságra, mert a sütés során meghíznak! A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. Még melegen levesszük a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert meghajolnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hurrá, havas új év!

    Hurrá, havas új év!

    Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

  • Jégtáncoljunk!

    Jégtáncoljunk!

    Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

  • Sziesztakorizás

    Sziesztakorizás

    Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.