2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb XVII.kerület

Mézeskalácsrecept, hogy mindenkinek jó legyen!

Dunai Mónika országgyűlési képviselő elküldte lapunknak, hogyan is készíti a finomságokat évről évre.

Mint mondta, mivel vannak glutén- és laktózérzékenyek a családban, régóta kétféle mézeskalácsot süt a karácsonyi készülődés során. Íme, a két recept:


Dunai Mónika saját kezűleg készíti a mézeskalácsot

Illatos mézeskalács glutén- és laktózmentesen

Hozzávalók:

2 bögre gluténmentes liszt (8 dl)

fél bögre porcukor (2 dl)

7 dkg laktózmentes, vajízű sütőmargarin

egy negyed bögre akácméz (1 dl)

1 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál laktózmentes tejföl

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1 narancs reszelt héja

 

Mézeskalácsmáz a díszítéshez:

1 tojás fehérje
20 dkg átszitált porcukor

1 kis csipet só (ettől marad a máz sokáig fehér)
2 csepp citromlé (ettől lesz a máz fényes)
1 evőkanál étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)

Elkészítés:

Kézzel dolgozzuk össze a tésztát, és lehetőleg szilikonos lapon nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Helyezzük sütőpapírra, egymástól tisztes távolságra, mert kissé megnőnek. Kb. 23 perc alatt sül meg 170 fokon, alsó-felső sütéssel 1 adag, és ebből a mennyiségből 3 adag készül.

Végül a cukormázat habzsákba vagy egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, a zacskó csücskére apró lyukat vágunk, és a mázat kinyomva díszítjük a kihűlt (!) mézeskalácsokat.

Hagyományos mézeskalácsrecept, ahogy édesanyám készíti

Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg cukor

5 dkg olvasztott Rama margarin

4 evőkanál langyos méz

3 tojás

2 db porrá tört szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál szódabikarbóna

 

Díszítés:

Díszíthetjük cukormázzal az előbbi recept alapján, vagy különböző magvakkal.

Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor sütés előtt finoman nyomkodjuk bele a tésztába a magokat. A mandula, mogyoró, dió, mák és tökmag jól illik a mézeskalács-figurákhoz, de apróra vágott aszalt gyümölcsöket is használhatunk.

Elkészítés:

A tojásokat és a cukrot habosra kavarjuk, beletesszük a mézet, a margarint és a száraz hozzávalókat. Közepesen kemény tésztát gyúrunk, három részre osztjuk, majd egy napig hűtőszekrényben pihentetjük.

Egyszerre csak egy adagot vegyünk elő, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúróformákkal figurákat szaggatunk a tésztából. A figurákat vajjal kikent sütőlapra tesszük, egymástól biztonságos távolságra, mert a sütés során meghíznak! A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. Még melegen levesszük a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert meghajolnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megtanultunk újraéleszteni

    Megtanultunk újraéleszteni

    Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

  • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

    A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

    A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

  • Példátlan magyar siker!

    Példátlan magyar siker!

    Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

  • Kiállítások Izraelről

    Kiállítások Izraelről

    Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.