EUR: 317,99 Ft
CHF: 280,78 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Mi várható 2018-ban a hazai ingatlanpiacon?

Az idei év a magyar ingatlanpiac felrázásáról szólt, amiben vezető szerepük volt az újonnan épített lakásoknak és a korábbi évekhez képest kedvezőbb otthonszerzési támogatásoknak. A piac tovább erősödött, és egyelőre úgy tűnik, hogy a következő évben is kitart a bővülés – írja az Ingatlannet.

A 2016-ban indult családi otthonteremtési kedvezmény, kiegészülve a lakóingatlanokra vonatkozó 5 százalékos áfakulccsal, megalapozta az ingatlanpiaci mozgások irányát. Országos átlagban vizsgálva elmondható, hogy 2016-ban átlagosan 7 százalékos négyzetméterár-növekedést könyvelhettünk el az ingatlanpiacon. Az év eddigi statisztikái azt mutatják, hogy ez a hétszázalékos emelkedés idén is megállja a helyét.


A 2017-es előrejelzésnek megfelelően elmondható, hogy az ingatlanpiac motorját az újlakás-projektek adták. Az új építésű lakások elhozták azt a bővülést, amire a magyar ingatlanpiacnak szüksége volt – a kínálat igazodni kezdett az igényekhez.

A befektetők előtt is kedvező időszak áll, hiszen amíg a család- és otthonteremtést ösztönző projektek és bizonyos gazdasági mutatók javulása (például jövedelem, kamatkörnyezet) fennáll, addig a keresleti oldal, mondhatni, biztosítva lesz. A fővárosban ez idáig átlagosan 9 százalékkal emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékű – több mint 10 százalékos – növekedést a III., VII. és a XX.-XXI. kerületben regisztrálták.

A legdrágább – négyzetméterenként átlagosan 919 ezer forintos – lakóingatlanokat továbbra is az V. kerületben találjuk, míg a legolcsóbbnak számító, négyzetméterenként kevesebb mint átlagosan 300 ezer forintért felkínált otthonokra már csak a XXI. és a XXIII. kerületben bukkanhatunk – írja az Ingatlannet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.