2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Tatabánya

Modern tudásközponttá alakul a könyvtár

Igazi XXI. századi tudásközponttá alakul a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A fejlesztésre közel 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a kormány biztosít a Modern Városok Program keretében. A modern, de klasszikus könyvtár létrehozásával az önkormányzatnak az a célja, hogy minél több fiatalt csábítsanak be az intézménybe.

– A Modern Városok Program megállapodásának utolsó pontja volt a könyvtár felújítása – tudtuk meg Schmidt Csaba polgármestertől. – Eredetileg nem került volna bele, de azóta már odáig jutottunk, hogy a kormányhatározatokban is megjelent.


Egy modern tudásközpontnak megfelelő formát kap a könyvtár

A könyvtár 1964 óta található jelenlegi helyén. Az intézmény építészetileg elavult, színvonalas ellátásra alkalmatlan, és az infrastrukturális állapota is erősen leromlott. Az átalakításnak köszönhetően azonban egy modern, XXI. századi követelményeknek megfelelő intézményt kap a város.

– A fiataloknak lenne a legnagyobb segítség az intézmény – fogalmazott Bencsik János országgyűlési képviselő. – Ha a szépirodalom esetleg önmagában nem vonzaná be őket, a modern környezetben ez könnyebben megtörténhet.


A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán. Az épület bontása 2018 közepén kezdődhet meg, és a tervek szerint 2019 második felében már újra funkcionálhat a modernizált könyvtár.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.