EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Tatabánya

Modern tudásközponttá alakul a könyvtár

Igazi XXI. századi tudásközponttá alakul a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A fejlesztésre közel 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a kormány biztosít a Modern Városok Program keretében. A modern, de klasszikus könyvtár létrehozásával az önkormányzatnak az a célja, hogy minél több fiatalt csábítsanak be az intézménybe.

– A Modern Városok Program megállapodásának utolsó pontja volt a könyvtár felújítása – tudtuk meg Schmidt Csaba polgármestertől. – Eredetileg nem került volna bele, de azóta már odáig jutottunk, hogy a kormányhatározatokban is megjelent.


Egy modern tudásközpontnak megfelelő formát kap a könyvtár

A könyvtár 1964 óta található jelenlegi helyén. Az intézmény építészetileg elavult, színvonalas ellátásra alkalmatlan, és az infrastrukturális állapota is erősen leromlott. Az átalakításnak köszönhetően azonban egy modern, XXI. századi követelményeknek megfelelő intézményt kap a város.

– A fiataloknak lenne a legnagyobb segítség az intézmény – fogalmazott Bencsik János országgyűlési képviselő. – Ha a szépirodalom esetleg önmagában nem vonzaná be őket, a modern környezetben ez könnyebben megtörténhet.


A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán. Az épület bontása 2018 közepén kezdődhet meg, és a tervek szerint 2019 második felében már újra funkcionálhat a modernizált könyvtár.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.