EUR: 332,40 Ft
CHF: 302,54 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Külföld

Molotov-koktélokat dobáltak egy zsinagógára

Gyújtópalackkal dobáltak meg egy zsinagógát álarcosok a svédországi Göteborgban szombaton késő este, senki sem sérült meg; az esettel összefüggésben három embert őrizetbe vettek.

A svéd média híradásai szerint a zsinagóga egyik helyiségében rendezvényt tartottak, s az ott tartózkodó fiatalok pedig az épület alagsorába menekültek a támadás miatt. Allan Stutzinsky, a göteborgi zsidó közösség elnöke elmondta, hogy a gyújtópalackok lángja nem terjedt át az épületre.


Az Expressen című helyi újság a rendőrséget idézve azt írta, hogy az épületre Molotov-koktélokat hajítottak. Több rendőri egység vonult a helyszínre, hogy megvizsgálja az esetet. Az incidens után fokozták a stockholmi zsinagógák védelmét.

A svéd ügyészség közölte, hogy őrizetbe vettek három embert. A támadás indítékáról nem ejtett szót, és azt sem tudni, az eset összefüggésbe hozható-e azzal, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Mindenesetre az incidens ugyanaznap történt, amikor a fővárosban, Stockholmban tüntetők tiltakoztak Donald Trump amerikai elnök döntése ellen. A megmozdulás többnyire békésen zajlott, ugyanakkor a résztvevők elégettek egy izraeli zászlót.


A Sveriges Radió arról számolt be, hogy pénteken Malmö városában mintegy 200 tüntető antiszemita szólamokat skandált. Azt kiabálták egyebek között, hogy visszakövetelik szabadságukat és leölik a zsidókat.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök elítélte a göteborgi zsinagóga elleni támadást és a malmői incidenst. “Rettentően fel vagyok háborodva a zsinagóga elleni támadás és a zsidók elleni erőszakra uszító szólamok miatt a malmői demonstráción. Antiszemitizmusnak nincs helye a svéd társadalomban. A tetteseket felelősségre kell vonni. Minden demokratikus erőnek együtt kell építenie a toleráns és nyílt társadalmat, ahol mindenki biztonságban érezhetné magát” – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó Cikkek