EUR: 319,68 Ft
CHF: 282,63 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Most béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az egészségügyi dolgozókat egyedül a szocialisták használták ki és csapták be; jelenleg béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben.

A tárca csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP szerint nem történt valódi béremelés az egészségügyben. Szakács László frakcióvezető-helyettes a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta: az ágazat dolgozóinak 12 százalékos emelést ígért a kormány, de egy részük – 15-16 ezer egészségügyi munkavállaló, köztük szakápolók, nővérek, műtősök – nem kapott egy fillért sem. Kiemelte: ők általában eddig is jóval kevesebbet kerestek a törvényben megállapított garantált bérminimumnál. Most, bár az alapjövedelem nőtt, az a kiegészítés, amely arra a szintre emelte volna a fizetésüket, hogy ne keressenek kevesebbet, mint a bérminimum, csökkent.


Az Emmi közleményében az áll: a szocialista kormányok idején “felháborítóan alacsony bérekért dolgoztatták, létbizonytalanságba taszították” az egészségügyi dolgozókat, elvettek tőlük egyhavi bért, több ezer ápolót és orvost üldöztek el a pályáról vagy az országból.

Kiemelték: az egészségügyi szakdolgozók alapbére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedik, a tavalyi 26,5 százalékos béremelés után novemberben újabb 12 százalékos alapbéremelés történt.


Azt írták: a legalacsonyabb fizetésű, minimálbéren és garantált bérminimumom foglalkoztatott dolgozóknál azért nem érvényesül teljes mértékben a novemberi 12 százalékos emelés, mert az ő fizetésük a minimálbér és garantált bérminimum emelésével együtt mozog, így az ő bérük az elmúlt egy évben már kétszer is emelkedett. A tavalyi 26,5 százalékos emelés után még idén januárban is emelkedett, a minimálbéreseké 15 százalékkal, a garantált bérminimumosoké 25 százalékkal – tették hozzá. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a béremelés ebben a fizetési kategóriában januárban tovább folytatódik, mivel a minimálbér újabb 8, a szakmunkás-minimálbér pedig 12 százalékkal nő majd.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • El akarnak altatni minket, de a továbbiakban is kőkemény fellépés szükséges

    El akarnak altatni minket, de a továbbiakban is kőkemény fellépés szükséges

    Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében – nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  • A hétvégén hidegfront érkezik

    A hétvégén hidegfront érkezik

    A hétvégén hidegfront érkezik: egyre többfelé a maximumok is fagypont körül alakulnak majd. Emellett változékony lesz az időjárás: napsütés, de eső, havazás is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön jutattak el az MTI-nek.