EUR: 324,15 Ft
CHF: 278,55 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Belföld

Nem kér Vona hanukaköszöntéséből a rabbi

Idén is hanukaköszöntéssel próbált jó pontokat szerezni a magyarországi zsidóságnál Vona Gábor, a Jobbik elnöke, elfeledve pártja rengeteg antiszemita kiszólását. A tavalyi jobbikos köszöntést Köves Slomó rabbi nyílt levélben utasította vissza, most csendben tette ugyanezt.

Interjút adott a 168 Órának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija, amelynek középpontjában a zsidóság kedden kezdődött hanuka ünnepe áll, amikor arra emlékeznek, hogyan űzték ki a makkabeusok Kr. e. 165-ben az Izraelt elfoglaló görögöket, visszafoglalva Jeruzsálem városát, ahol megtisztították és újraavatták a templomot, majd gyertyát gyújtottak a szentélyben.


Köves Slomó: cinikus üdvözlet ez olyan pártól, amelynek egyes tagjai ma is Dunába lövetnék a zsidókat
MTVA Fotó: Váli Miklós

A lapnak Köves Slomó elárulta: az ünnep alkalmából idén is küldött nekik üdvözletet Vona Gábor, a Jobbik elnöke – annak ellenére, hogy a tavalyi hasonló tettét Köves Slomó nyílt levélben utasította vissza. Idén Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”.

Vona Gábor cukiskodása nem jön be az EMIH-nek Fotó: Mészáros Diána

A rabbi a 168 Órának kifejtette: idén is ugyanazt gondolja, amit tavaly, vagyis hogy meglehetősen cinikus üdvözlés ez egy olyan párttól, amelynek egyik parlamenti képviselője nemrég még arról írt Facebook-oldalán, hogy ha majd a Jobbik kormányra kerül, befejezik elődeik munkáját a zsidók Dunába lövetésével. És hiteltelen a jókívánság egy olyan pártvezértől, aki még idén januárban is kijelentette: ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről.


Ismert: a Jobbik politikusai közül rengetegen ragadtatták magukat  botrányos, antiszemita kijelentésekre, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a Duna-parti holokauszt-emlékművet is leköpte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: Az ellenzék megint Sorost védi

  Fidesz: Az ellenzék megint Sorost védi

  A Fidesz-frakció szóvivője szerint “az ellenzék megint Soros Györgyöt védi”. Halász János az MTI-hez szerda délután eljuttatott közleményében a nemzetbiztonsági bizottság ülése kapcsán elhangzott ellenzéki nyilatkozatokra reagált.

 • Borús, esős lehet a csütörtök

  Borús, esős lehet a csütörtök

  Nagyrészt erősen felhős lesz az ég, de szerdán a délnyugati határvidéken, csütörtökön az Alföldön hosszabb időre is kisüthet a nap.

 • Soltész: Ismét emelkedik a nemzetiségek támogatása

  Soltész: Ismét emelkedik a nemzetiségek támogatása

  A jövő évi költségvetésben is nő a magyarországi nemzetiségek támogatása; az erre a célra fordított összeg a 2010-es kormányváltás óta több mint négyszeresére emelkedik – közölte a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.