2018. október 16., kedd
Gál

Belföld

Nem kér Vona hanukaköszöntéséből a rabbi

Idén is hanukaköszöntéssel próbált jó pontokat szerezni a magyarországi zsidóságnál Vona Gábor, a Jobbik elnöke, elfeledve pártja rengeteg antiszemita kiszólását. A tavalyi jobbikos köszöntést Köves Slomó rabbi nyílt levélben utasította vissza, most csendben tette ugyanezt.

Interjút adott a 168 Órának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija, amelynek középpontjában a zsidóság kedden kezdődött hanuka ünnepe áll, amikor arra emlékeznek, hogyan űzték ki a makkabeusok Kr. e. 165-ben az Izraelt elfoglaló görögöket, visszafoglalva Jeruzsálem városát, ahol megtisztították és újraavatták a templomot, majd gyertyát gyújtottak a szentélyben.


Köves Slomó: cinikus üdvözlet ez olyan pártól, amelynek egyes tagjai ma is Dunába lövetnék a zsidókat
MTVA Fotó: Váli Miklós

A lapnak Köves Slomó elárulta: az ünnep alkalmából idén is küldött nekik üdvözletet Vona Gábor, a Jobbik elnöke – annak ellenére, hogy a tavalyi hasonló tettét Köves Slomó nyílt levélben utasította vissza. Idén Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”.

Vona Gábor cukiskodása nem jön be az EMIH-nek Fotó: Mészáros Diána

A rabbi a 168 Órának kifejtette: idén is ugyanazt gondolja, amit tavaly, vagyis hogy meglehetősen cinikus üdvözlés ez egy olyan párttól, amelynek egyik parlamenti képviselője nemrég még arról írt Facebook-oldalán, hogy ha majd a Jobbik kormányra kerül, befejezik elődeik munkáját a zsidók Dunába lövetésével. És hiteltelen a jókívánság egy olyan pártvezértől, aki még idén januárban is kijelentette: ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről.


Ismert: a Jobbik politikusai közül rengetegen ragadtatták magukat  botrányos, antiszemita kijelentésekre, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a Duna-parti holokauszt-emlékművet is leköpte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Fegyvereket foglaltak le Miskolcon

    Fegyvereket foglaltak le Miskolcon

    Engedély nélkül tartott fegyvereket foglalt le a rendőrség Miskolcon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel kedden.

  • Szavaztak! Elfogadták a Soros-Sargentini jelentést visszautasító határozatot

    Szavaztak! Elfogadták a Soros-Sargentini jelentést visszautasító határozatot

    Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.