2020. január 29., szerda
Adél

Aktuális

Nincs jele, hogy az Oumuamua több lenne, mint csillagközi aszteroida

Tíz órányi megfigyelés és lehallgatás után a szekértők megállapították, hogy az Oumuamua kozmikus objektum nem több, mint űrbéli anyag.

Az aszteroida a tudomány által ismert egyik “legnyúlánkabb” kozmikus objektum, amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó.


Különös, szivaréhoz hasonló alakja miatt a Breakthrough Listen (Áttörő lehallgatás) program kutatói azt feltételezték, hogy az Oumuamua több lehet, mint egy aszteroida: csillagközi űrhajó is lehet, amelynek tudatosan kialakított formája minimálisra csökkenti az űrben lévő gázok és por okozta súrlódást.

A programot az amerikai Nyugat-Virginia államban lévő Green Bank rádióteleszkóp segítségével végzett kutatás támogatói között volt Stephen Hawking híres brit asztrofizikus is.


“Úgy tűnik, semmi jele annak, hogy több lenne, mint egy űrbéli anyagdarab” – közölte a program szóvivője csütörtökön.

Rüdiger Jehn, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa szerint az Oumuamua formája “valószínűleg sokkal általánosabb, mint azt gondoljuk, az aszteroidák azonban tőlünk többnyire túl nagy távolságra és túl nagy sötétségben vannak ahhoz, hogy láthassuk őket”.

A Jurij Milner orosz milliárdos által finanszírozott Breakthrough Listen program célja, hogy a Földön kívüli intelligenciát kutassa, a tervek szerint egymillió csillagot és 100 szomszédos galaxist fog megfigyelni.

Az október 19-én felfedezett aszteroida sebessége és röppályája arról árulkodik, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. Az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik.

A kutatók éppen ezen változások alapján következtettek az égitest bizarr alakjára. Az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles. Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek.

Kapcsolódó Cikkek