2019. január 16., szerda
Gusztáv

Extra

Nincs karácsony Kevin nélkül!

Bár 27 éve mutatták be a Reszkessetek, betörők! című vígjátékot, sikere azóta a világ minden táján, így Magyarországon is töretlen. A korábbi hírekkel ellentétben az idei karácsony sem múlhat el Kevin nélkül, ennek apropóján számos érdekességet gyűjtöttünk össze a legnépszerűbb karácsonyi kultfilmmel kapcsolatban, továbbá hogy hogyan alakult a főszereplők sorsa. 

Huszonhét évvel ezelőtt egy viszonylag kis költségvetésű karácsonyi film megváltoztatta emberek millióinak karácsonyát. A képlet viszonylag egyszerű volt, hiszen minden szülő rémálmát álmodták vászonra az alkotók, nevezetesen hogy mi van akkor, ha a legszentebb ünnep napján otthon felejtjük a saját gyermekünket. A kétségbeesés helyett a nyolcéves Kevin kifejezetten élvezi a helyzetet, nem úgy a környéken ólálkodó két együgyű betörő, akik még nem is sejtik, hogy az igazi rosszcsont srác milyen kreatívan képes megvédeni önmagát. A két Oscar-jelölés és a további négy folytatás is bizonyítja, hogy az első két Harry Potter-filmet is rendező Chris Columbus maradandó mesterművet tett le az asztalra.


Macaulay Culkin /Fotó: Profimedia, Hollywood Archive

Sokan azt gondolnák, hogy egy színész előtt számtalan ajtó nyílik meg egy több mint félmilliárd dollárt termelő sikerfilmmel, de – ahogy a film sztárjainak sorsa is bizonyítja – ez nem mindig van így.

A főhős Kevint alakító Macaulay Culkin, az akkor még csak tízéves gyereksztár Golden Globe-jelölést kapott alakításáért. A következő négy évben 11 filmet forgatott, majd 15 évesen visszavonult. Érdekesség, hogy sokáig pereskedett a saját szüleivel, akik a 17 millió dolláros (4,3 milliárd forint) keresetét nem akarták odaadni neki. Culkin súlyos alkohol- és drogfüggőségben szenvedett, és egy ideig járt Mila Kunisszal. A 37 éves színész az utóbbi időben egyre jobban néz ki, sőt hosszú idő után újra forgat. 


Macaulay Culkin /Fotó:  Profimedia, Splash

A Harryt alakító Joe Pesci a Reszekesetek betörők évében szerepet vállalt még Martin Scorsese Nagymenők című filmjében, amelyért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, és jelenleg is a mesterrel forgat. A kilencvenes években a magyar nézők a Halálos fegyver című filmekben láthatták a legtöbbet, a kétezres évektől kezdve pedig egyre kevesebbet forgat a most 74 éves színész.

Joe Pesci /Fotó: Profimedia, Splash

Nem volt ilyen szerencsés a Marvot alakító Daniel Stern, aki a kilencvenes években még kapott néhány fontosabb szerepet B kategóriás vígjátékokban, de az ezredfordulótól kezdve igen kevés alkalommal tűnt fel a vásznon, és azóta is a Reszkessetek, betörők! alapján szerzett hírnevéből él.

Daniel Stern /Fotó:  Profimedia, ADMedia

A Kevin édesanyját alakító Catherine O’Hara karrierje a nyolcvanas években igen ígéretesen indult, egyebek mellett több alkalommal dolgozott együtt Tim Burtonnel. A karácsonyi vígjáték sikere után azonban a most 63 éves színésznő karrierje leszálló ágba került, évek óta csak az itthon nem vetített Schitt’s Creek című kanadai sorozat biztosítja a megélhetését. 

Catherine O’Hara
/Fotó:  Profimedia, INSTAR Images

Nem maradnak a nézők Kevin nélkül az ünnepek alatt

A TV2 december 24-én és 25-én műsorra tűzi a Reszkessetek, betörők! című kultikus vígjátékot. A klasszikus karácsonyi film a magyar nézők egyik nagy kedvence. Kevin közel 30 évvel a premier után is hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Idén a TV2 hozza el a közönségkedvenc vígjátékot. December 24-én 21.15-től, 25-én este 20.35-től láthatják a Reszkessetek, betörők! filmeket a TV2 nézői.

– Tudjuk, hogy a közönség mennyire szereti a Reszkessetek, betörők!-et, ezért mindent elkövettünk, hogy idén is láthassák a vígjátékot. Mivel karácsonykor rengeteg családban kicsik és nagyok együtt nézik Kevin kalandjait, azt szerettük volna, hogy ez az ünnepi hagyomány folytatódjon, és így már idén műsorra tűzzük a TV2-n – nyilatkozta Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója.

7 dolog, amit biztosan nem tud a Resszkessetek, betörőkről! 

 1. A film 18 millió dollárból (4,7 milliárd forint) készült.
 2. Bemutatása óta több mint 533 millió dollárt (139 milliárd forint) termelt világszerte a karácsonyi vígjáték.
 3. Több száz gyerekszínészt hallgattak meg Kevin szerepére, mielőtt azt Culkin megkapta. 
 4. Harry szerepére Robert DeNiro, Rowan Atkinson és Danny DeVito is esélyes volt, mielőtt Joe Pescire osztották volna.
 5. Daniel Stern egymillió dollárt (260 millió forint) kapott a szerepért.
 6. A stáb tagjai komolyan aggódtak, hogy a hóban és üvegszilánkokon mezítláb mászkáló Stern beteg lesz a forgatáson, ezért a színésznek egy speciális gumitalpat készítettek.
 7. Kevin anyjának szerepére olyan sztárokat néztek ki az alkotók, mint Jodie Foster, Jamie Lee Curtis és Kim Cattrall.

Kapcsolódó Cikkek

 • Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő egykori énekesnője, a tavaly elhunyt Dolores O’Riordan halálának évfordulóján a The Cranberries ír zenekar, amely áprilisban dobja piacra következő albumát, majd véglegesen feloszlik.

 • Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi és párja, Gábor összesen 30 kilót fogyott az elmúlt hónapokban. A színésznő a Lokálnak elárulta azért kezdett diétába, mert érezte, hogy a színpadon egyre nehezebben mozog és túl a negyvenen az egészségét is félti.

 • Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor felvállalta új kapcsolatát. A színész kollégájába, a 24 éves Jeniferbe szeretett bele, a Jimmy-musical előadásai alatt, ahol szerelmespárt alakítanak.