EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Tech

Pert akasztanak a Google nyakába! Kémkedtek az iPhone-osok után

Az elmúlt hónapokban egymást érték a világ vezető technológiai cégeinek perei. Nem is olyan régen a Google kémbotrányba keveredett, ugyanis a keresőóriás a felhasználók tudta nélkül gyűjtött személyes adatokat androidos felhasználókról. Miután ez kiderült, a szoftveripari vállalat bejelentette, hogy november végével befejezi tartózkodásunk és mozgásunk illegális megfigyelését.

Most azonban itt egy újabb per. Kiderült, hogy a Google újra törvénytelen módszerekhez nyúlt értékes és személyes információk begyűjtése céljából. A cég célkeresztjébe most az iPhone-felhasználók kerültek, ugyanis a Google You Owe Us elnevezésű szervezet azt állítja, hogy a Google a Safari Workaround által sütiket rejtett el a telefonokban, ezzel gyűjtve az iPhone-tulajdonosok böngészési előzményeit 2011. június és 2012. február között.


A kémkedésért természetesen beperelték a keresőóriást, ugyanis nagy összegű kártérítés kaphatnak a megfigyelt iPhone-osok, akiknek száma elérheti az 5,4 milliót is Nagy-Britanniában. Részleteket egyelőre még nem lehet tudni, ám annyi már biztos, hogy a per 2018 tavaszán kezdődhet. Azért is számít történelminek ez a lépés, mert személyes adatok tömeges megsértése miatt még nem indult ekkora eljárás a Google ellen az Egyesült Királyságban.

Nagyon úgy néz ki, hogy egyre inkább hozzá kell szoknunk az ilyen jellegű kémkedéshez. A személyes adat, információ egyre fontosabb a technológiai cégek számára, ugyanis rengeteg olyan adathoz juthatnak, amivel szoftvereiket még felhasználóbarátabbá varázsolhatják. Ezek az adatok kincset érnek, ugyanis hatalmas a verseny a piacon a vásárlók kegyeiért.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.