EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Békéscsaba

Pro Sanitate díjat kapott dr. Sárosi Tamás

Dr. Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos Pro Sanitate elismerést vehetett át a közelmúltban Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Fotó: bekesijarasok.hu
Dr. Sárosi Tamás Pro Sanitate elismerést vehetett át.

Dr. Sárosi Tamás már egészen fiatal korában közel került az egészségügyhöz, hiszen édesapja közel 50 évig dolgozott háziorvosként Dombiratoson, anyukája pedig mellette ápolónőként. A lakásuk egy épületben volt a rendelővel, így nagyon is közeliek voltak az élmények. Az ő hivatástudatuk, pályaszeretetük vezérelte abban, hogy végül a szegedi egyetemen fogorvosnak tanult.


Fogorvosként 2001 nyaráig praktizált, majd vezető beosztásban az ÁNTSZ-nél dolgozott Gyulán, Mezőkovácsházán és Békésen. 2007-től 2010-ig helyettes regionális tiszti főorvos, 2010 és 2015 között helyettes megyei tiszti főorvos volt, majd 2015-ben kinevezték megyei tiszti főorvosnak, és a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője lett.

Viszont a fogorvoslás még mindig részét képezi a munkájának, ezt a területet is a népegészségügy egyik nagyon fontos szegmensének tekinti, amivel minél többet kell foglalkozni. Erre például a különböző egészségnapokon sort is kerítenek a szakemberek. Dr. Sárosi Tamás másik szenvedélye az egészséges táplálkozás, amely olyannyira elkezdte érdekelni az elmúlt években, hogy Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége alelnökének mentorálásával a szakácsvizsgát is megszerezte, kitűnő eredménnyel.


A közös munka pedig tovább folytatódott, hiszen mindkét szakember részt vett és azóta is részt vesz a Mintamenza-programban, amelyet 2010-ben hoztak létre, és jelenleg is igyekeznek még inkább testre szabni, tökéletesíteni. A fő cél, hogy a közétkeztetés egészséges és valóban finom legyen. A Mintamenza-program alapján  született egy rendelet Emberi Erőforrások Minisztériumában, amely jogszabályban rögzíti a közétkeztetés minden kritériumát. Dr. Sárosi Tamás is tanúsíthatja, hogy az elkészült ételek valóban minőségiek, és nemcsak fogyaszthatók, de élvezhetők is.

Magyarország egészségügyi mutatói, ahogyan azt már több fórumon is elmondták a szakemberek, sajnos európai viszonylatban is rossznak mondhatók. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos megbetegedések tekintetében rossz a helyzet. Ezen pedig egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb táplálkozással jelentősen lehetne javítani. Ezért céljuk például a népegészségügyi főosztály dolgozóinak is, hogy minél többször felhívják a figyelmet: még a betegségek kialakulása előtt változtatni kell az életmódunkon.

Dr. Sárosi Tamást dr. Takács Árpád megyei kormánymegbízott a pályafutását jól ismerve terjesztette fel a Pro Sanitate díjra, amely már a második jelentős elismerése: 2013-ban a Népegészségért Emlékérmet vehette át.

 

Kapcsolódó Cikkek