2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb XIX.kerület

Puskás Réka: A szívemben hordom nagyapám emlékét

Budapesten járt Puskás Ferenc Spanyolországban élő egyik unokája, és a Digi Sport híradójának abban a budai lakásban adott exkluzív interjút, ahol egy ideig az Aranycsapat legendája is élt. Elmondta, mindenhol, ahol csak jár, érzi, hogy nagyapját mennyire tisztelik, és nemcsak játékosként, hanem emberként is.

(fotó: DIGI Sport)

− Öcsi is itt élt, amíg le nem betegedett. Kórházba került, betették egy szobába a bútoraival, a trófeáival, mindenével együtt, aminek a focihoz köze volt. Meglátogattuk, amikor csak jöttünk, a nagymamám mindennap volt nála. Viszont nagyon sokan, akik elvittek szinte mindent – még ebből a lakásból is −, nem is látogatták − nyilatkozta Reka Damborena Puskas a Sport 24 kamerája előtt.


− Boldog volt, de én úgy gondolom, nem kellett volna visszaköltöznie Budapestre. Vannak, akik tényleg szeretik, de vannak, akik csak úgy tesznek, mintha szeretnék, azért, amije volt − mesélte Puskás Ferencről az unoka. Amit viszont biztosan állít, ha a világ bármely pontján meghallják a Puskás nevet, örömet lát az emberek szemében.

− Ezt érzem Spanyolországban is, ahol élünk, San Sebastian egy kis negyedében, tehát nem Madridban. Mindenhol érzem a szeretetet, és szerintem ez nem véletlen, hiszen a nagyapám nemcsak egy focista volt, hanem nagyszerű ember is. Sohasem úgy mutatkozom be, hogy az unokája vagyok. De az engem ismerők mindig emlékeztetik az embereket, hogy figyeljenek csak, ő Puskás unokája! Nagyapámat inkább a szívemben hordozom, mint hogy bemutatkozásnak használjam.


Puskás a Kispesti Futball Ház falán (Fotó: Máté Krisztián)

A trónörökösök

Puskás Ferenc lánya, Anikó 1973-ban ment férjhez Jesus Damborena baszk mérnökhöz, akivel egy ideig San Sebastianban éltek. Két lányuk – Elisabeth és Reka –, majd három unokájuk – Maite, Ane és Sarah – született.

Mint futballistát nem ismerhette igazán Puskás Öcsit, de ezt nem is bánja. − Labdarúgóként a nagyapám mindig úton volt, és mint focistát csak a tévéből ismerhettem. De az emberről, sok olyat tudok, amit mások nem. Rengeteget. Az a sok könyv és önéletrajz, amit róla írtak. Még nagyon sok dolog van, amiről nem tudnak az emberek.

Az unoka − ha már Magyarországon járt − meglátogatta a Kispesti Futball Házat. − Nagyon kedvesnek találtam a helyet, látszik, hogy még mindig nagyon szeretik. A Honvéd-szurkolók érte is ugyanúgy odavannak, mint a kispesti fociért és a többi korábbi legendáért is. Mert a futballház nem csak a nagyapámról szól. Ő csak egy volt a többi nagyság mellett.

Aki annak idején Puskás volt a Real Madridnak, az ma Cristiano Ronaldo. A portugál hosszú ideig szinte teljesen ugyanolyan frizurát viselt, mint az aranycsapat világklasszisa. − Igen, a hajviseletük is hasonlít, de néha a viselkedésükben is látok hasonlóságot. Habár a nagyapám 38 évesen még focizott. Cristiano 32, igaz? Meglátjuk, bírja-e addig.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.