2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Pécs

Rangos elismerést kaptak a transzplantációs osztály dolgozói

Országosan is elismerték a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika transzplantációs osztályának szakdolgozóit. A pécsiek a betegek megítélése és szakmai teljesítményük alapján kaphatták meg Az Év Kiváló Szakdolgozói Közössége Díjat.

A transzplantációs osztályon éves szinten 50-60 vese- és 5 hasnyálmirigy-átültetésen átesett beteget kezelnek. Itt olyan szakdolgozói csoport működik, akik nemcsak a betegek felépülésében, hanem a mindennapokba való visszailleszkedésükben is segít. Az ilyen lelkes csapatoknak, közösségeknek írnak ki egy évben egyszer olyan pályázatot, ahol a tudásukat és lelkesedésüket is díjazzák. A pécsiek neveztek, és nem jöttek haza üres kézzel.


– Húsz főt jelöltem meg abban a szakdolgozói csoportban, amely nap mint nap azért dolgozik, hogy a transzplantált betegek teljes életet élhessenek. Köztük nemcsak ápolók, hanem dietetikusok, gyógytornászok, koordinátorok, ambuláns gondozást végző kollégák is megtalálhatók – mondja Holczer Jánosné Csilla, a transzplantációs osztály főnővére.

A szakdolgozók Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kaptak

A pécsi szervátültetési központ az egyik legaktívabbnak számít Magyarországon. Négy megye lakosai – 1,3 millióan – élnek az ellátási területükön, s 1993 óta szinte folyamatosak a transzplantációk, amelyek között egyedülállóak is voltak. Magyarországon például itt végeztek először hasnyálmirigy-átültetést, 1998-ban. Nemrégiben pedig elvégezték az 1000. veseátültetést.


Magyarországon Pécsett végeztek először hasnyálmirigy átültetést (Képünk illusztráció!)

– A pályázatnál több szempontot is vizsgáltak. Nézték a betegforgalmunkat, a betegek véleményét, és mérlegelték azt is, hogy a szakmai szervezeteken kívül milyen civil szervezetekkel tartjuk a kapcsolatot. Az itt dolgozók tudományos munkássága is szempont volt – teszi hozzá Holczer Jánosné Csilla.

Az országos pályázatot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) hirdette meg. Az első helyezést – nem sokkal a pécsiek előtt – a Hévízi Rehabilitációs Központ érte el.

Az országos MESZK csak 1-1-1 díjat ad ki, ezért úgy döntött a Baranya Megyei Területi Szervezet vezetősége, hogy a pécsiek munkáját külön elismerve is díjazzák. Így a pécsiek nemcsak országos, hanem helyi szinten is díjazásban részesültek.

Kapcsolódó Cikkek