EUR: 324,09 Ft
CHF: 282,92 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Tatabánya

Rengeteg embernek mondhat köszönetet

A Tatabányai Múzeum korábbi igazgatója, Fűrészné Molnár Anikó nyerte el a város díszpolgári címét idén.

Tatabánya idei díszpolgára, Fűrészné Molnár Anikó 1972-ben történelem szakos középiskolai tanár és újkori muzeológus szakon szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1973-ban a Tatabányai Múzeumban helyezkedett el. 1989-től 1994-ig a Komárom-Esztergom Megyei Múzeumi Igazgatóság és párhuzamosan a Tatabányai Múzeum igazgatója volt, melyet nyugdíjba vonulásáig irányított.


Fűrészné Molnár Anikónak Schmidt Csaba polgármester adta át a város elismerését

– Kétezer embernek kell köszönetet mondanom, hiszen az évek-évtizedek során rengeteg segítséget kaptam. Ezért hatódtam meg annyira a díszpolgári cím átvételekor – és természetesen attól az elképesztő vastapstól, amit kaptam.

– Mire a legbüszkébb a pályafutásából?


– Amire talán a legbüszkébb lehetek, az a Bányászati és Ipari Skanzen. Egy olyan városban, ami a szénre épült, szerintem elengedhetetlen egy bányászati múzeum. A skanzen elsődleges célja az volt, hogy a helyi bányászhagyományokat bemutassa és életben tartsa. Itt nemcsak a bánya világát ismerhetik meg az érdeklődők, hanem az egykori bányászok életmódját is.

– Közel 200 időszaki és 14 állandó kiállításnak adott otthont vezetésének ideje alatt a Tatabányai Múzeum. Milyen kollektíva kellett mindehhez?

– Csak kiváló csapatmunkával sikerülhetett mindez. Mindig is második családomként tekintettem a kollégáimra, akikhez mindig örömmel mentem be dolgozni. Minden munkatársamnak szabad kezet adtam, és sokkal jobban szerettem dicsérni, mint dorgálni.

– Rengeteg elismerést kapott az elmúlt évtizedekben. A díszpolgári cím hol helyezkedik el a sorban?

– Bátran mondhatom, ez a legfontosabb. Nem azért, mert ez a legújabb, hanem mert ezt attól a közösségtől kaptam, amelyben élek és amelyért dolgoztam. Az ünnepi közgyűlés díszlete is meghatott, hiszen a nagyszüleim bútorai és az egykori múzeumi asztalom is ott voltak a színpadon, utóbbinál írhattam alá a díszpolgári oklevelet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.