EUR: 318,00 Ft
CHF: 280,65 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szeged

Rengeteg pénz érkezik térségünkbe

Javítják a vízgazdálkodást a homokhátságon. Több mint hatmillió eurót szánnak a beruházásra.

– Magyarország vízhiánnyal sújtott térségében, a Duna-Tisza-közi homokhátságon szükség van a vízgazdálkodás javítására – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő a „Vízpótlás és a határ-menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése” projekt nyitórendezvényén. Kiemelte, a térségben alapvető fontosságú a felszíni vízkészletre alapozott vízpótlás megteremtése, hiszen jelenleg nincs elegendő vízforrás a mezőgazdaság és gyümölcstermesztés felvirágoztatásához.


Az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében a szakemberek közös erőfeszítéseket tesznek a vizek állapotának megőrzéséért, valamint a vízhiány okozta károk csökkentéséért. Több mint hatmillió eurós összköltségvetéssel valósulhat meg a projekt, amely a Tisza folyó hasznosítható vízkészletére alapozva oldhatja meg a térség vízpótlását. A kivitelezés során szivattyútelep, illetve szivattyúállás is épül, valamint csatornafejlesztések és műtárgyépítések valósulnak meg.

Jelenleg nincs elegendő vízforrás a mezőgazdaság felvirágoztatásához – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő

A tervezési terület az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság algyői belvízrendszerét érinti. A határon átnyúló projekt másik résztvevője a szerbiai Magyarkanizsa önkormányzata, amely a város területén a szennyvíztisztító telep fejlesztését végzi, aminek célja a vízminőség javítása a Tisza folyón. A beruházás másik partnere a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság, amely a 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi fal beszerzését, illetve magyar és szerb árvízvédelmi szakemberek képzését valósítja meg. A vízkészletekkel való közös, komplex szemléletű gazdálkodás a határ menti térség szakemberei számára vízmennyiség és vízminőség szempontjából is kiemelten fontos, a beruházás befejezése 2020 májusára várható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.