2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Zalaegerszeg

Seuso-kincsek: meghosszabbított nyitvatartás a nagy érdeklődés miatt

November 28-tól látható a zalai megyeszékhelyen a késő római császárkor páratlan és kalandos sorsú leletanyaga. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításának a Göcseji Múzeum ad otthont, a tárlat december 17-ig látogatható, meghosszabbított nyitvatartással.

Mivel az országban mindössze hat városban – Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza – állítják ki a 14 ezüsttárgyból álló kollekciót, ezért nemcsak Zala megyéből, hanem az egész régióból, sőt a szomszédos országokból is folyamatosan érkeznek látogatók.


Az anyag a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet, amelynek darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai. A leletegyüttes (melynek jelenleg 14 darabja ismert, de nem kizárt, hogy összesen 65-70 darabból állhatott) nevét tulajdonosáról, Seusóról kapta. Hasonló kincsleletek alapján további darabok – kisebb asztali edények, evőeszközök, poharak – is tartozhattak hozzá. Ezek – ha valóban léteztek – jelenleg ismeretlen helyen lehetnek. A kincs feltételezett lelőhelyének közelében, a Kőszárhegyen 1878-ban egy késő római ezüstállvány darabjai kerültek elő. A 20 kiló tömegű állvány lelőhelye, értéke és díszítése alapján egykor a Seuso-készlet része lehetett. A kincset valószínűleg a IV. század utolsó évtizedeiben vagy legkésőbb az V. század elején rejthették el tulajdonosai, akik feltehetően egy háborús konfliktus elől menekültek.

A kiállítás nyitvatartása: 8–20 óra.


A megvásárolt belépőjeggyel a múzeum Központok a Zala mentén című állandó kiállítása is megtekinthető.

Látogatási rend

 

Hétköznap (hétfő–péntek)
8.00–10.00szervezett iskoláscsoportok
10.00–11.30egyéni látogatók
11.30–14.00szervezett iskolás csoportok
14.00–15.00egyéni látogatók
15.00–16.00szervezett csoportos látogatók
16.00–19.30egyéni látogatók

 

Hétvége (szombat-vasárnap)
8.00–19.30egyéni látogatók

 

Ingyenesen látogathatják:

 • kiskorúak, 6. életévük betöltéséig
 • 70. életévüket betöltöttek
 • fogyatékossággal élők, valamint kísérőjük (jogosultanként legfeljebb egy fő)
 • közoktatásban dolgozó pedagógusok
 • a közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők
 • minden hónap első szombati napján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két hozzátartozó

50 százalékos kedvezménnyel látogathatják (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):

 • 6–26 év közötti életkorúak (diákjegy)
 • amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18. § (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül (nyugdíjasjegy)

Ingyenes belépési lehetőség az alábbiaknak:

 • ICOM, ICOMOS, AICAkártyával rendelkezők
 • újságíró-igazolvánnyal rendelkezők
 • MVMSZ – Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége tagkártyájával rendelkezők
 • HungaryCard Standard és Plus kártyával rendelkezők

2014-ben és 2017-ben sikerült visszaszereznie a kincslelet jelenleg ismert darabjait. Fotó: Göcseji Múzeum

A leletegyüttest az 1970-es évek közepén találták. Fotó: Göcseji Múzeum

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.