EUR: 338,28 Ft
CHF: 316,18 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Belföld

Sikeres évet zárhat a magyar ipar

Sikeres évet zárhat a magyar ipar, az októberben mért növekedés várhatóan 2017 utolsó hónapjaiban sem mérséklődik, a termelés 2018 első negyedévében is jelentős emelkedést érhet el – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán az ipari termelés októberi adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel jelentette, hogy októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat szerint egyaránt, az év első tíz hónapjában pedig 5,4 százalékkal nőtt a termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.


Pomázi Gyula kiemelte, hogy a növekedés a járműipar mellett a 10 százalék fölötti bővülést mutató építőiparnak, a gépiparnak, az egészségiparnak – ezen belül különösen az orvosi műszerek és gyógyszerek gyártásának -, az élelmiszeripar számos területének, a feldolgozóiparon belül a szerszámgépgyártásnak és a nagygépes rendszerekhez kötődő termelésnek köszönhető.

Hozzátette: az ipari beruházások jelentős emelkedése a termelők kapacitásbővítési igényét jelzi számos iparágban, ez pedig a megrendelések nagymértékű bővülésének köszönhető.


A helyettes államtitkár szerint a kivitel erősödése is tartós lehet, a megrendelések állománya és a kereskedelmi adatok további növekedést vetítenek előre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek