EUR: 318,03 Ft
CHF: 280,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Extra

Stressz, idegesítő rokonok? Így éld túl a karácsonyt!

Stressz, végkimerülés, párkapcsolati válság, idegesítő rokonok – a karácsonynak tényleg a szeretetről kellene szólnia, de sajnos vannak pillanatok, amikor ezt elfelejtjük és csak szeretnénk az egészet “túlélni”. De mégis mit tehetünk azért, hogy visszaköltözzön a szívünkbe a meghittség és a szeretet? Adunk pár tippet!

Szakítás, összeveszés, sírás


Az ünnepi időszak sokszor a párkapcsolatoknak sem tesz jót. Talán azért, mert karácsony előtt nagyon sok olyan téma felszínre kerül, ami valódi konfliktusforrás: Hol töltsük a karácsonyt? Kiket látogassunk meg? Mennyiért és hány családtagnak vásároljunk ajándékot? A tavalyi karácsony sérelmei, fájdalmai is újra vitatémává válnak.
Mit lehet tenni ez ellen? El kell engedni mindenféle görcsöt, nem szabad foglalkozni az elvárásokkal és bár a család nagyon fontos, ilyen helyzetben valójában a párunknak kell a középpontban lennie. Azaz vele kell első sorban kompromisszumot kötni és ha valamit nagyon nem akar, akkor nem ráerőltetni, hanem szimplán elengedni a témát. Érdemes meghatározni egy keretösszeget, hogy mennyit lehet költeni ajándékokra és semmiképpen sem túllépni azt. Sok pár a közös karácsonyozásra sem hagy időt a családlátogatások miatt, pedig ha jobban belegondolunk: tényleg fontos, hogy mit gondol az a nagynéni, akivel egész évben nem is beszéltünk?

Egyél még mucikám!


Bejgli, töltött káposzta, halászlé, sült husik, sütemények – szinte leszakad a súly alatt az ünnepi asztal. És mi az ára? Az, hogy (főleg) a nők hosszú órákon akár napokon keresztül robotolnak a konyhában és még szilveszterkor is a maradékot eszi a család. A háziasszonynak pedig arra sem marad ideje, hogy kényelmesen megvacsorázzon.
Mit lehet tenni ez ellen? Például segíteni! Miért ne főzhetne együtt a család? Miért ne lehetne megosztani a munkát? Segítség lehet akár egy mosogatás, vagy krumplipiculás is, vagy akár, ha segítünk elpakolni pár dolgot. Fontos lenne érzékeltetni az anyukákkal, hogy velük szeretnénk tölteni az időt, az ő társaságukban és nem úgy, hogy időnként kinéznek a konyhából miközben hoznak egy újabb fogást.

És mikor házasodtok? Mikor születik gyerek? Jól nézel ki, híztál?

“Kedves” kérdések amelyek csak álcázni akarják a gonoszkodó megjegyzéseket – sokaknak ismerős lehet. A karácsonyt gyakran tönkreteszik azok a rokonok, akik ilyenkor úgy érzik, hogy végre eljött az ő idejük és mondhatnak amit akarnak, sértegethetnek csak azért mert esetleg ők az idősebbek vagy mert felöntöttek a garatra. Röpködnek a “Régóta nem volt már senkid, hogy hogy nincs barátod?” ha van: “Mikor lesz az esküvő? Mikor lesz gyerek?” ha már az is van: “Mikor jön a kistestvér?” ha tudja, hogy folyton diétázol: “Jól nézel ki, felszedtél pár kilót?” stb. Hosszan lehetne még sorolni, de egy dolog mindig közös ezekben a kérdésekben, valójában mindig érzékeny témára tapintanak.
Mit lehet tenni ez ellen? Nem kell elviselni! Főleg, ha utána napokig emészt minket. Persze nem kell családi botrányt kirobbantani a karácsonyi asztalnál, de nincs szükség arra, hogy mosolyogva viseljük el a másik gonoszkodását. Lehet komolyan, viccesen vagy akár pimaszul is reagálni. Képzeljük csak el Kati néni arcát amikor megkérdezi, hogy mikor jön a gyerek, mi meg csak annyit válaszolunk: Reggel-este próbálkozunk, már a szomszédok is szóltak emiatt…

fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek