2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szeged

Százmilliárd forintból indulnak fejlesztések

A városhoz méltó fejlődési pályára állhat Szeged kormányzati támogatással – mondta el B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, ismertetve, hogy óvodák, bölcsődék és orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztése is a projektek részét képezik a megyeszékhelyen.

Emellett még számos beruházás megvalósulhat a közeljövőben, így épülhet egy új kézilabdacsarnok és „visszanyerheti” a második világháború előtti arculatát a Széchenyi tér. A megye fejlesztési biztosa 2017 harmadik negyedévének főbb pályázati tudnivalóit foglalta össze sajtótájékoztatóján. Ismertette, a 2014–2020-as fejlesztési ciklus valamennyi pályázati kiírása már megjelent Magyarországon. A kormány célkitűzése, hogy hazánk valamennyi rendelkezésére álló uniós forrást felhasználja. B. Nagy László szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint a Modern Városok Programban (MVP) megvalósuló szegedi projektek a városhoz méltó fejlődési pályát biztosítanak, nagyot léphet előre Szeged és a régió az elkövetkező időszakban.


Mint elmondta, a TOP keretében a megyében eddig 251 pályázat részesült pozitív elbírálásban, mintegy 45 milliárd forintot kitevő hazai és uniós társfinanszírozásban. Szeged jelen pillanatban 13,5 milliárd forint lekötött támogatással rendelkezik. – Ebből a forrásból megvalósulhat többek között kilenc óvoda, bölcsőde fejlesztése, összesen tizennégy óvoda, bölcsőde, általános iskola energetikai korszerűsítése. Mintegy 3 milliárd forintból újulhat meg az újszegedi liget, az Odessza lakópark és Belső-Tarján környezete, az összegből a kijelölt területek zöldfelületi rehabilitációjára kerül sor. Tartalmazza több mint félmilliárd forintból négy orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztését, valamint több mint hétszázmillióból a szociális ellátás feltételei is javulhatnak a városban – emelte ki.

A szegedi fejlesztések másik pillére a Modern Városok Program, amely az ország legnagyobb fejlesztési programjává nőtte ki magát. Hazánk huszonhárom megyei jogú városában mintegy 3400 milliárd forintnyi forrásból 260 projektet foglal magában, jelentős részben hazai finanszírozásban. Szegeden 16 projekten dolgoznak, néhány fontosabb lehet ezek közül a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Széchenyi tér és a Mars tér megújítása, fedett uszoda építése az Etelka soron, új déli Tisza-híd létesítése a Makó és Szeged közötti vasúti közlekedés fejlesztésével, egy szabadtéri atlétikai centrum kivitelezése, továbbá az ELI közelében egy ipari park is épülhet. Megjegyezte, a Dugonics tértől a műjégpályáig 9,4 milliárdból újulhat meg a villamosvonal, valamint járműveket is vásárolnak. B. Nagy László elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 33 milliárdot, míg a Modern Városok Programban akár 70 milliárdot is fordíthat Szeged fejlesztésekre.


Orvosi rendelők, bölcsődék és óvodák is megújulnak, így minden korosztályt szolgálnak majd a fejlesztések – fejtette ki B. Nagy László országgyűlési képviselő

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.