EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Százmilliókra bírságolhatja a Jobbikot az ÁSZ

Több mint 331 millió forintot kell visszafizetnie a Jobbiknak az államkasszába, ha az Állami Számvevőszék véglegesíti jelentéstervezetét, amely szerint ilyen összegben fogadtak el tiltott finanszírozást Simicska Lajostól, a Jobbik új gazdájától. Emellett a radikális párt ugyanennyi kampánytámogatástól is eleshet.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) július 10-én az után kezdte meg a Jobbik gazdálkodásának törvényességét vizsgálni, hogy sokaknak feltűnt: Simicska Lajos a piaci ár töredékéért biztosított csicskapártjának plakáthelyeket, ahol Vonáék hazug kampányt indítottak.


Az akkori laikus számolgatások szerint is megbecsülhető volt, hogy kiderül: a Simicska Lajos oligarchától a plakáthelyekre kapott kedvezmény messze meghaladja a piaci körülmények között kínált legnagyobb diszkont mértékét. Az Állami Számvevőszék a pártnak megküldött jelentéstervezetben pontosítja ezt az összeget, vizsgálatuk megállapítása szerint 331 millió 660 forintnyi tiltott támogatást fogadott el a párt Simicska Lajos plakátcégeitől.

A hatályos jogszabályok szerint a párt még véleményezheti a jelentéstervezetet, kifogást is emelhet, de ha az ÁSZ véglegesíti jelentését, akkor a Jobbiknak 15 napon belül be kell fizetni az államkasszába a fent nevezett 331 millió 660 ezer forintos összeget. A tiltott pártfinanszírozás szankciójaként ugyanekkora összeget le is vonnak a párt központi költségvetésből kapott támogatásából.


A párthoz a „gazdától” delegált Varga-Damm Andrea, aki Simicska Lajos egykori egyetemi társaként ma már elmaradhatatlan szereplője Vona Gábor nyilvános fellépéseinek, azt állította, hogy az ÁSZ lehetetlen határidőkkel kért be adatokat jelenlegi vizsgálatához. Ugyanakkor az eredetileg ügyvédként dolgozó Varga-Damm figyelmét elkerülhette az a a körülmény, hogy az ÁSZ hónapokkal korábban is tájékoztatta a vizsgálat tényéről a pártot, sőt: alig néhány héttel az adatbekérés előtt egy újabb levelet is küldtek, amely rejtélyes módon „nem keresték” jelzéssel jött vissza a párt levelezési címéről.


MTI Fotó: Kovács Tamás

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek