2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

A Pesti Srácok birtokába került az a szerződés, amely szeptember 19-én átruházta Simicska Lajos cége a Publimont Kft. 978 és az Euro Publicity Kft. 41 plakáthelyének tulajdonjogát a Jobbikra. A cukisodó szélsőséges pártnak 1019 plakáthelyért mindössze 129,4 millió forintot kellene fizetnie, ami a portál szerint bérleti összegnek is nevetségesen alacsony, nemhogy vételárnak.


Ráadásul a Vona Gábor vezette Jobbiknak most csak 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a vételárból, a fennmaradó 101,9 milliót a szerződés szerint ráérnek 2018 májusának utolsó napjáig megfizetni – vagyis csak a választások után. Ráadásul egy olyan kitételt is tartalmaz a megállapodás, hogy ha a Jobbik valamiért nem tudja megfizetni a vételár hátralévő részét, a plakáthelyek tulajdonjoga mindenféle jogügylet nélkül visszaszáll Simicska cégeire.

A Pesti Srácok rámutatott, hogy egy ilyen esetben az ezer plakáthelyet a Jobbik darabonként havi 3850 forintos „bérleti díjért” használhatja a választásokig, miközben ezek a Simicska-cégeknél 114–317 ezer forintért bérelhetőek listaáron havonta.


Ehhez képest a Jobbik az 1019 plakáthely tulajdonjogáért darabonként 127 ezer forintnyi vételárat fizetett, ami egy gyenge havi bérleti díjnak felel meg.

A szerződésekben ráadásul még az is szerepel, hogy a Jobbik 2020. december 31-ig csak kifejezetten politikai hirdetéseket helyezhet el a plakátokon, gazdaságiakat nem.

Ennek fényében szinte felháborító, hogy a Jobbik pénteken a 331 milliós büntetés ellen szervezett tüntetést, amellyel azért sújtotta a pártot az Állami Számvevőszék, mert ugyanilyen mértékű, piaci alapon megmagyarázhatatlan kedvezményt kaptak a Simicska-cégektől a korábbi plakátbérléseikre.

Mindeközben az Állami Számvevőszék közleményben tájékoztatta a Jobbikot: továbbra is várják Vona Gábor pártelnök hivatalos észrevételeit, amelyekkel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.