EUR: 317,67 Ft
CHF: 280,95 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Százmilliót érhet az elveszettnek hitt Csontváry-festmény

Százmillió forintos, rekord kikiáltási árról indul majd az elveszettnek hitt Csontváry-remekmű, az Olasz halász. Kelen Anna művészettörténész szerint akár 160–240 millió forint közötti összeg is lehet a végső leütési ár.

Igazi szenzációval készül karácsonyi árverésére a Virág Judit Galéria. Többek között egy különleges Csontváry-műre is licitálni lehet, amely 100 millió forintos, rekord kikiáltási árról indul december 17-én a Budapest Kongresszusi Központban. Csontváry Kosztka Tivadar közel száz alkotásból álló életművéből alig húsz festmény van magángyűjteményben. A kép tulajdonosa pedig most látta elérkezettnek az időt arra, hogy aukcióra bocsássa a festményt. Kelen Anna művészettörténész szerint a rendszerváltás óta mindössze öt Csontváry-alkotást árvereztek el. Csontváry 1901 és 1905 között többször járt Taorminában, ott készítette ezt a remekművet is.


– A közel hetven évig lappangó festményt – 2009-es felbukkanásáig – mindössze egyszer láthatta a nagyközönség, még 1936-ban. A harmincas évek után azonban eltűnt, és már a művészettörténész-szakma is lemondott róla – mondta a fiatal művészettörténész. A festmény kalandos utat járt be. A XX. századi magyar műgyűjtés egyik legkiemelkedőbb alakja, Neményi Bertalan tulajdonában volt. A jogász azonban a gyűjteménye nagy részét a háború miatt a Hitelbank széfjében helyezte el, amit aztán kiraboltak a szovjetek. Ezért gondolták sokáig, hogy az Olasz halász sosem lesz meg. Szerencsére azonban kiderült, hogy Neményinek sikerült megmentenie ezt a művet azzal, hogy ismerőseinél tárolta.

Kapcsolódó Cikkek